Awokado – jak je jeść i z czym przyrządzić?

Jak się je awokado? Wiele osób ceni sobie walory smakowe awokado, jednak nie każdy wie, w jaki sposób je jeść. Tymczasem, ten niepozorny owoc daje ogromne możliwości! Poniżej znajdziesz przykładowe pomysły, jak przyrządzić awokado na wiele różnych sposobów. Dowiedz się, z czym jeść awokado, aby w pełni wykorzystać jego walory smakowe i zdrowotne.Awokado – jak je jeść i z czym przyrządzić?

Dlaczego warto jeść awokado? Jak jeść, żeby w pełni wykorzystać jego właściwości?

Wiadomo, jak smakuje awokado, jednak oprócz samego smaku, istotne są także jego właściwości. Przede wszystkim, awokado jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, które dodają energii i wspierają pracę serca. Oprócz tego awokado, podobnie jak inne owoce i warzywa, dostarcza do organizmu solidną porcję błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się organizmu i pozwalają zachować lepszą formę. Regularne jedzenie awokado może wspierać pracę mózgu, wspomagać pracę układu trawiennego, zapewnić zdrowszy wygląd skóry i wspomagać wzrok dzięki zawartości luteiny. Jak jeść awokado, aby najlepiej skorzystać z jego wartości odżywczych? Warto spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

Jak przyrządzić awokado? Zacznij od świadomych zakupów!

Zanim zajmiemy się wyborem potraw, warto zatrzymać się jeszcze na zakupach, bo to może być podstawa sukcesu (lub jego braku). Pierwszym krokiem jest bowiem kupienie odpowiednio dojrzałych owoców. Awokado nie może być ani za twarde, ani za miękkie. Chcąc wybrać odpowiedni egzemplarz, powinniśmy sprawdzić to poprzez nacisk na skórkę. Gdy owoc jest gotowy do spożycia, ta powinna się uginać pod siłą, ale wracać także do pierwotnego położenia. Mając za sobą wybór odpowiednich owoców, dopiero można myśleć o tym, jak się je awokado.

Jak jeść awokado? Najlepsze pomysły

W artykule nie będziemy się skupiać wyłącznie na tym, z czym jeść awokado na kanapce. Podeszliśmy do tematu w bardziej kreatywny sposób i znaleźliśmy wiele innych sposobów na wykorzystanie owocu.

Zupa na bazie awokado, czyli gazpacho z awokado i zielonego groszku

To ciekawa propozycja na okres letni, gdy ciepłe zupy rozgrzewające ustępują miejsca zimnych chłodnikom. Przykładem takiej zupy jest właśnie gazpacho – w tym wydaniu stworzone na bazie jogurtu, awokado, ogórka i groszku. Wszystkie składniki, połączone za pomocą blendera w gładki mus, tworzą ciekawą kompozycję z dodatkami, takimi jak pokrojona rzodkiewka oraz pestki granatu. To ciekawy sposób na to, jak spożywać awokado w formie zdrowej zupy.

Awokado w sałatce z arbuzem, grillowanym halloumi i kaszą bulgur

Oto kolejny, nieszablonowy pomysł na to, jak przyrządzić awokado. Tutaj także potrawa jest lekka, wiec będzie idealnie pasować do letniej pogody i czasu spędzanego na dworze – także na grillowaniu.

Szakszuka z papryką awokado i pietruszką

To, dla odmiany, propozycja na szybkie i sycące śniadanie serwowane na ciepło. Danie jest łatwe do przygotowania i bardzo bogate w warzywa. Oryginalną kompozycję przypraw tworzą pietruszka, ostra papryka, kumin oraz czosnek. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść awokado na ciepło, to danie sprawdzi się doskonale.

Meksykańskie kaszotto z kurczakiem

Danie, które może być strzałem w dziesiątkę, jeśli wciąż nie masz pomysłu, jak jeść awokado i jednocześnie cenisz sobie kuchnię meksykańską. Połączenie typowych składników, znanych chociażby z chili con carne, jak fasola, cebula i pomidory z kolendrą, limonką i właśnie awokado, tworzy bardzo dobrą kompozycję na obiad albo obfitą kolację na koniec dnia.

Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym

Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj jedzenie awokado w egzotycznym połączeniu z krewetkami. Smażone krewetki, doprawione czosnkiem i chili tworzą wyjątkowo ciekawą kompozycję z sokiem pomarańczowym, awokado, mango i limonką.

Awokado – jak jeść, żeby smakowało najlepiej?

Nie ma jednego, najlepszego przepisu z tym owocem. To, jak smakuje awokado, w dużej mierze zależy od tego, w jaki sposób je doprawimy i jakich użyjemy składników w wybranym przepisie. Przytoczone powyżej pomysły można wykorzystać jako inspirację i na ich bazie tworzyć własne pomysły oraz własne, wyjątkowe smaki. Nie ma przecież narzuconych ograniczeń w kwestii tego, jak się je awokado. To, co może ograniczać, to głównie wyobraźnia.

A jak jeść awokado na surowo? Przepisy

 Awokado można bez przeszkód jeść na surowo, może być smażone, pieczone albo pokrojone na kawałki. Odpowiednio miękkie awokado łatwo rozgnieść widelcem na gładką masę, która może stanowić pastę do smarowania albo dodatek do sosu. To właśnie dzięki awokado bierze się charakterystyczny zielony kolor meksykańskiego guacamole. Szukasz inspiracji, jak jeść awokado na surowo w innych potrawach? Dodaj je do smoothie lub pokrój na plasterki i połóż na tost.

Awokado na kanapce – z czym jeść?

Z czym jeść awokado, aby uzyskać wyjątkowy smak? Wypróbuj połączenie z pomidorem, jajkiem sadzonym lub wędzonym łososiem. To idealne rozwiązanie na szybkie i zdrowe śniadanie. Jak jeść awokado na kanapce? Możesz rozgnieść je na pastę lub pokroić na plasterki i dodać ulubione dodatki. Być może te inspiracje przydadzą się także do przygotowania wielu innych potraw! Sprawdź też, dlaczego warto jeść szparagi i także wprowadź je do swojego jadłospisu.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu