Jak ugotować ryż na sypko? Ile to trwa?

Jak ugotować ryż we właściwy sposób? To pozornie proste zadanie, czasami przysparza wielu trudności. Zamiast solidnej bazy do wielu dań, można otrzymać produkt zbyt miękki, rozgotowany i klejący. To dlatego, że gotowanie ryżu wymaga trochę wiedzy. Chcesz wiedzieć, jak ugotować ryż bez torebki albo w torebce? Zaraz wszystko wyjaśnimy.Gotowanie ryżu

Gotowanie ryżu – jakie właściwości ma to białe ziarno?

Zanim wyjaśnimy, jak ugotować ryż, warto jeszcze wyjaśnić, dlaczego jego obecność w codziennej diecie jest tak istotna. W tradycyjnej polskiej kuchni dominują ziemniaki. Coraz częściej jednak szuka się alternatywy dla tych warzyw. Zazwyczaj w postaci kaszy albo właśnie ryżu. Co takiego ma sobie ten produkt zbożowy, znany od tysięcy lat?

Ryż to wyjątkowy produkt, który umożliwia wyżywienie połowy ludzi na całym świecie! Jest produktem lekkostrawnym, bezglutenowym i dostarczającym dużo energii. Najwięcej ryżu produkuje się na terenie Chin i Indonezji. Mieszkańcy Azji świetnie wiedzą, dlaczego warto jeść regularnie ryby oraz duże ilości ryżu.

Ryż stanowi cenne źródło błonnika, kwasu foliowego, cynku, magnezu, fosforu. Pozytywnie wpływa na trawienie, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Warto odnotować także dużą zawartość manganu. To jeden z podstawowych budulców kości oraz pierwiastek pomocny dla utrzymania prawidłowego metabolizmu

Ze względu na kształt można wyróżnić kilka rodzajów ryżu:

  • krótkoziarnisty,
  • średnioziarnisty,
  • długoziarnisty.

Ze względu na gatunek i miejsce pochodzenia, możemy wyróżnić natomiast:

Chociaż najczęściej jada się u nas ryż biały, w niektórych przepisach występują także inne, specyficzne rodzaje.

Jak ugotować ryż na sypko – krok po kroku

Nie wystarczy sprawdzić na opakowaniu, ile gotować ryż. Żeby gotowanie ryżu było wykonane prawidłowo i efekt był zadowalający, należy postępować według dokładnych wytycznych, które tutaj wyszczególniliśmy.

  • Zacznij od płukania ryżu. Przepłukanie ryżu pod bieżącą wodą sprawi, że pozbędziemy się skrobi, która sprawia, że ziarna ryżu się sklejają. Skąd będziesz wiedzieć, że ryż jest już odpowiednio opłukany? To proste. Po zalaniu ryżu woda powinna pozostać przezroczysta, a nie w kolorze mleka, jak w przypadku nieopłukanego ryżu.
  • Sprawdź ilość wody. Następną rzeczą, którą musisz zapamiętać, gdy notujesz, jak ugotować ryż na sypko, jest staranne odmierzenie ilości wody w garnku. Na 1 szklankę ryżu powinno przypadać 1,5 szklanki wody. Do wody należy dodać odrobinę oleju oraz soli.
  • Wrzuć ryż w odpowiednim momencie. Wypłukany ryż należy umieścić w garnku dopiero gdy woda zacznie się gotować. Po wrzuceniu ryżu, należy nieco zmniejszyć ogień. To także ważna część wskazówek,  jak ugotować ryż na sypko.
  • Nie mieszaj podczas gotowania! W wyniku energicznego mieszania, delikatny ryż może się rozpaść i posklejać.
  • Odczekaj odpowiedni czas i odcedź ryż na sitku.  Ile gotować ryż? To zależy od jego rodzaju. Ryż biały zazwyczaj gotuje się ok. 15 minut. W przypadku ryżu brązowego i innych gatunków, czas będzie dłuższy. Chcąc znać dokładną wartość, wystarczy odczytać tę informację podaną przez producenta na pudełku.

Nie ma specjalnego sposobu na to, jak ugotować ryż bez torebki. Niezależnie od tego, czy dysponujesz ryżem w opakowaniu zbiorczym, czy podzielonym na saszetki z wydzieloną porcją, proces jest taki sam.

Wiesz, jak ugotować ryż. Co dalej? Lista ciekawych przepisów!

Wiesz już, jak gotować ryż. A co z niego przyrządzić? Poniżej przedstawiamy listę najciekawszych potraw na bazie ryżu – nie tylko z kuchni azjatyckiej.

Wiesz już, które z dań najlepiej trafia w Twój gust? Niezależnie od tego, co wybierzesz, dzięki wskazówkom z artykułu możesz mieć pewność, że ryż będzie przygotowany perfekcyjnie.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu