Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdź nasze porady!

Miniaturowe główki o intensywnie zielonym kolorze – dzięki charakterystycznemu wyglądowi brukselkę bardzo łatwo rozpoznać z pośród wielu warzyw. Jednak sporo osób rezygnuje ze spożywania tej smacznej jarzyny, obawiając się, że nie będzie w stanie jej odpowiednio przyrządzić. Tymczasem jest na to rada! Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka i zachwyciła swym smakiem wszystkich domowników? Podpowiadamy!Jak gotować brukselkę

Czy brukselka to kapusta?

Tak! To odmiana botaniczna popularnej w Polsce kapusty warzywnej, która należy oczywiście do rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej powstała w XVII wieku na terenie Belgii w wyniku skrzyżowania zwykłej kapusty głowiastej i jarmużu. Maleńkie kapustki nie wyrastają bezpośrednio z ziemi, a rozwijają się przymocowane do grubej, silnie ulistnionej łodygi osiągającej zazwyczaj wysokość około 100 cm. To niewielkie warzywo warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest źródłem wielu cennych makro- i mikroelementów, jak magnez, potas i wapń, oraz istotnych dla zdrowia witamin (m.in. A, B, C).

Ile czasu gotować brukselkę, żeby zachowała kolor i smak?

Nie za długo, ponieważ przegotowanie brukselki sprawi, że stanie się nieapetycznie żółto-szara i nabierze intensywnego smaku, przez wiele osób uznawanego wręcz za nieprzyjemny. Jak długo gotować brukselkę? Czas gotowania będzie się różnił ze względu na to, czy posiadamy świeże czy mrożone warzywo. Świeże główki najlepiej gotować około 6 minut, a mrożone do 8 minut na niewielkim ogniu, najlepiej bez przykrywki, i do tego stopnia, by dało się w nie wbić widelec. Jak widać, gotowanie brukselki wcale nie jest takie skomplikowane.

Sprawdzone sposoby na pyszną brukselkę

Gotowanie brukselki to nie taki łatwy proces, jak mogłoby się wydawać. Aby brukselka zachowała swój prawdziwy smak i aromat, od lat stosuje się szereg sprawdzonych przez pokolenia sztuczek kulinarnych.

Gotowanie brukselki w wodzie z dodatkiem mleka

To stary, sprawdzony sposób, dzięki któremu niektóre jarzyny (kapusta, kalafior) stają się kremowe i w trakcie działania wysokiej temperatury nie nabierają goryczki. Tuż przed zagotowaniem warto nieco zmniejszyć ogień, ponieważ mieszanka wody z mlekiem potrafi bardzo szybko wykipieć. Do gotowania najlepiej użyć zwykłe mleko UHT.

Przemrożenie kapusty brukselskiej

Zazwyczaj brukselkę zbiera się z pola po przymrozkach, ponieważ działanie ujemnej temperatury pomaga utracić większość znajdującej się w główkach goryczki. Po takim procesie gotowanie brukselki powinno być łatwiejsze.

Gotowanie we wrzątku i bez pokrywki

Im krócej brukselka przebywa w wodzie, tym lepiej, dlatego aby wyeliminować gorzkawy smak, warto obrane i umyte główki wrzucić prosto do wrzątku. Brukselkę najlepiej gotować bez pokrywki, dzięki czemu nie dojdzie do kumulacji charakterystycznego aromatu wewnątrz warzywa, który niektórym może przeszkadzać.

Połączenie cukru i soli

Sprytnym sposobem na delikatną i smaczną brukselkę jest również gotowanie z dodatkiem odrobiny soli i cukru, oczywiście bez przykrywania i na niewielkim ogniu. Gdy tylko kapustki uzyskają odpowiednią miękkość, po odcedzeniu warto przelać je zimną wodą.

A więc jak ugotować brukselkę, żeby była smaczna?

Wiemy już, ile czasu gotuje się brukselkę, więc teraz poznajmy receptury na jej przyrządzenie. Brukselkę można przygotować na wiele sposobów. Niewielkie kulki doskonale znoszą duszenie, gotowanie na parze, opiekanie, smażenie, a nawet marynowanie, jednak wciąż najpopularniejszą metodą jest klasyczna obróbka termiczna za pomocą wody. Jak się gotuje brukselkę, by zachowała idealną twardość, intensywny kolor i łagodny smak? Dzięki naszym podpowiedziom to naprawdę proste!

  • Najpierw każdą brukselkę należy obrać z odstających, zżółkniętych lub poplamionych listków, zostawiając tylko te ściśle przylegające do całej główki. Następnie należy ją dokładnie opłukać.
  • Oczyszczone brukselki wrzucamy do gotującej się wody najlepiej z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Nie używamy przykrywki.
  • Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6 minut, sprawdzając widelcem, czy główki są już al dente.
  • Na koniec zawartość garnka przekładamy na sitko lub cedzak i oblewamy zimną wodą. Gotowanie brukselki jest naprawdę proste!

Pyszne dania z brukselką w roli głównej

Brukselka to warzywo często dodawane do zupy jarzynowej, zapiekanek warzywnych oraz sałatek. Małe główki po ugotowaniu i dodaniu bułki tartej zapieczonej na maśle są również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, a zwłaszcza smażonego lub pieczonego mięsa. Jednak brukselkę można również wykorzystać na wiele innych smacznych sposobów.

W połączeniu z aromatycznym boczkiem

Podsmażone, a potem podduszone połówki brukselki z dodatkiem takich składników jak cebula, świeże masło, wędzony boczek i przyprawy to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek obiadowy. Do zapieczenia wszystkich składników przyda się naczynie żaroodporne i dobrze rozgrzany piekarnik – po 40 minutach potrawa już będzie gotowa!

Chrupiąca brukselka marynowana

Do kanapek, sałatek, dań mięsnych albo idealnych na imprezę koreczków – brukselka marynowana w aromatycznej zalewie z dodatkiem kopru i papryczki chili mile zaskoczy każdego wielbiciela pikantnych przekąsek.

Aromatyczna brukselka w panierce

Gdy już wiesz, jak gotować brukselkę, z twardawych jeszcze główek możesz przygotować zaskakująco smaczną przekąskę. Wystarczy każdą jarzynę panierować w jajku, mące i bułce tartej, jak tradycyjne schabowe, a następnie piec na głębokim tłuszczu, dopóki nie staną się złociste i chrupiące. Smacznego!

Brukselka – czas gotowania. Podsumowanie

Znasz już wszystkie tajemnice, które skrywa brukselka. Po zapoznaniu się z naszymi poradami, jej gotowanie nie powinno być kłopotliwe. Wykorzystaj więc to zielone warzywo do różnego rodzaju potraw i wprowadź dodatkowe witaminy do swojego menu!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu