Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdź nasze porady!

Miniaturowe główki o intensywnie zielonym kolorze – dzięki charakterystycznemu wyglądowi brukselkę bardzo łatwo rozpoznać wśród wielu warzyw. Jednak sporo osób rezygnuje ze spożywania tej smacznej jarzyny, obawiając się, że nie będzie w stanie jej odpowiednio przyrządzić. Tymczasem jest na to rada! Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka i zachwyciła swym smakiem wszystkich domowników? Podpowiadamy!Jak gotować brukselkę

Czy brukselka to kapusta?

Tak! To odmiana botaniczna popularnej w Polsce kapusty warzywnej, która należy oczywiście do rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej powstała w XVII wieku na terenie Belgii w wyniku skrzyżowania zwykłej kapusty głowiastej i jarmużu. Maleńkie kapustki nie wyrastają bezpośrednio z ziemi, a rozwijają się przymocowane do grubej, silnie ulistnionej łodygi osiągającej zazwyczaj wysokość około 100 cm. To niewielkie warzywo warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest źródłem wielu cennych makro- i mikroelementów, jak magnez, potas i wapń, oraz istotnych dla zdrowia witamin (m.in. A, B, C).

Ile czasu gotować brukselkę, żeby zachowała kolor i smak?

Nie za długo, ponieważ przegotowanie brukselki sprawi, że stanie się nieapetycznie żółto-szara i nabierze intensywnego smaku, przez wiele osób uznawanego wręcz za nieprzyjemny. Świeże główki najlepiej gotować około 6 minut, a mrożone do 8 minut na niewielkim ogniu, najlepiej bez przykrywki, i do tego stopnia, by dało się w nie wbić widelec. Jak widać, gotowanie brukselki wcale nie jest takie skomplikowane.

Sprawdzone sposoby na pyszną brukselkę

Aby brukselka zachowała swój prawdziwy smak i aromat, od lat stosuje się szereg sprawdzonych przez pokolenia sztuczek kulinarnych:

Gotowanie brukselki w wodzie z dodatkiem mleka

To stary, sprawdzony sposób, dzięki któremu niektóre jarzyny (kapusta, kalafior) stają się kremowe i w trakcie działania wysokiej temperatury nie nabierają goryczki. Tuż przed zagotowaniem warto nieco zmniejszyć ogień, ponieważ mieszanka wody z mlekiem potrafi bardzo szybko wykipieć. Do gotowania najlepiej użyć zwykłe mleko UHT.

Przemrożenie kapusty brukselskiej

Zazwyczaj brukselkę zbiera się z pola po przymrozkach, ponieważ działanie ujemnej temperatury pomaga utracić większość znajdującej się w główkach goryczki.

Gotowanie we wrzątku i bez pokrywki

Im krócej brukselka przebywa w wodzie, tym lepiej, dlatego aby wyeliminować gorzkawy smak, warto obrane i umyte główki wrzucić prosto do wrzątku. Brukselkę najlepiej gotować bez pokrywki, dzięki czemu nie dojdzie do kumulacji wewnątrz warzywa charakterystycznego aromatu, który niektórym może przeszkadzać.

Połączenie cukru i soli

Sprytnym sposobem na delikatną i smaczną brukselkę jest również gotowanie z dodatkiem odrobiny soli i cukru, oczywiście bez przykrywania i na niewielkim ogniu. Gdy tylko kapustki uzyskają odpowiednią miękkość, po odcedzeniu warto przelać je zimną wodą.

A więc jak ugotować brukselkę, żeby była smaczna?

Brukselkę można przygotować na wiele sposobów. Niewielkie kulki doskonale znoszą duszenie, gotowanie na parze, opiekanie, smażenie, a nawet marynowanie, jednak wciąż najpopularniejszą metodą jest klasyczna obróbka termiczna za pomocą wody. Jak się gotuje brukselkę, by zachowała idealną twardość, intensywny kolor i łagodny smak? Dzięki naszym podpowiedziom to naprawdę proste!

  • Najpierw każdą brukselkę należy obrać z odstających, zżółkniętych lub poplamionych listków, zostawiając tylko te ściśle przylegające do całej główki. Następnie należy ją dokładnie opłukać.
  • Oczyszczone brukselki wrzucamy do gotującej się wody najlepiej z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Nie używamy przykrywki.
  • Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6 minut, sprawdzając widelcem, czy główki są już al dente.
  • Na koniec zawartość garnka przekładamy na sitko lub cedzak i oblewamy zimną wodą. Gotowanie brukselki jest naprawdę proste!

Pyszne dania z brukselką w roli głównej

Brukselka to warzywo często dodawane do zupy jarzynowej, zapiekanek warzywnych oraz sałatek. Małe główki po ugotowaniu i dodaniu bułki tartej zapieczonej na maśle są również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, a zwłaszcza smażonego lub pieczonego mięsa. Jednak brukselkę można również wykorzystać na wiele innych smacznych sposobów:

W połączeniu z aromatycznym boczkiem

Podsmażone, a potem podduszone połówki brukselki z dodatkiem takich składników jak cebula, świeże masło, wędzony boczek i przyprawy to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek obiadowy. Do zapieczenia wszystkich składników przyda się naczynie żaroodporne i dobrze rozgrzany piekarnik – po 40 minutach potrawa już będzie gotowa!

Chrupiąca brukselka marynowana

Do kanapek, sałatek, dań mięsnych albo idealnych na imprezę koreczków – brukselka marynowana w aromatycznej zalewie z dodatkiem kopru i papryczki chili mile zaskoczy każdego wielbiciela pikantnych przekąsek.

Aromatyczna brukselka w panierce

Gdy już wiesz, jak gotować brukselkę, z twardawych jeszcze główek możesz przygotować zaskakująco smaczną przekąskę. Wystarczy każdą jarzynę panierować w jajku, mące i bułce tartej, jak tradycyjne schabowe, a następnie piec na głębokim tłuszczu, dopóki nie staną się złociste i chrupiące. Smaczneg

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu