Ile gotować ziemniaki – rozwiejmy wątpliwości na dobre! Kartofel, pyra, bulwa, grula – roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest znana w Polsce pod różnymi nazwami. Jednak niezależnie od tego, jak określimy tę małą bulwę, jedno jest pewne: ziemniak to jeden z podstawowych składników polskiej – i nie tylko – kuchni. Sprawdź, ile powinny się gotować ziemniaki, by były idealne – nie za miękkie i nie za twarde.
Ile gotuje się ziemniaki? W gotowaniu popularnych świeżych warzyw nie ma większej filozofii. Czas gotowania będzie zależeć m.in. od rodzaju ziemniaka (stary lub młody), jego wielkości, a także ostatecznej formy (w 100% obranego, do zupy, puree, w mundurku). Na początek warto jednak przytoczyć dwie główne zasady. Ich przestrzeganie pomoże zapobiec ucieczce cennych składników odżywczych. Po pierwsze: od obrania ziemniaków do ich gotowania nie powinno minąć zbyt wiele minut, nawet jeśli w międzyczasie włożysz je do miski z zimną wodą. Po drugie: podczas obierania warzywa zachowaj ostrożność – tuż pod skórką znajduje się najwięcej wartościowych składników (m.in. witamina C i inne minerały), dlatego obierka powinna być jak najcieńsza.
Jak gotować ziemniaki? Choć w internecie można znaleźć szereg rad odnośnie tego, jaką temperaturę powinna mieć woda do gotowania ziemniaków, my rekomendujemy jedno: wrzątek! Ziemniaki rzucone do osolonego wrzątku ugotują się zdecydowanie najszybciej, a skrobia nie przedostanie się do wody. Sprzyja temu również przykrycie garnka pokrywką. Nie zapominaj o dokładnym umyciu ziemniaków. Później możesz je obrać lub wyszorować gąbką, zanim zostaną ugotowane w mundurkach.
Ile powinny się gotować ziemniaki? Jak gotować je prawidłowo? Wyjaśniamy!
Uwaga: pamiętaj o tym, aby przez cały czas gotowania wszystkie ziemniaki znajdowały się w całości pod wodą. Jeśli warzywa wystają lub nie mieszczą się w garnku, przekrój je na pół lub podziel na jeszcze mniejsze części. Fragmenty bulw sprawdzą się szczególnie w przypadku zup. Teraz wystarczy zerknąć, czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie, odcedzić je i podawać. Wodą po gotowaniu warzyw możesz podlać rośliny doniczkowe w domu.
Czas goni, za chwilę w Twoim domu pojawią się goście na obiad albo dziecko pokazuje, że jest już bardzo głodne? Jak się gotuje ziemniaki w kilka minut? Gotowanie ziemniaków można przyspieszyć. Jednym ze sposobów jest użycie mikrofali. Choć to rozwiązanie ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników, warto je rozważyć, gdy sytuacja robi się podbramkowa. Jak wygląda gotowanie ziemniaków tym sposobem? Po umyciu warzyw nakłuj je za pomocą widelca i podgrzewaj w mikrofali przez 3–5 minut. Wiesz już, jak długo gotować ziemniaki, jednak zależy Ci by był to naprawdę szybki proces? Wykorzystaj inne metody:
Po pokrojeniu ziemniaków w kostkę można po prostu wrzucić je do garnka z gotującymi się składnikami. Taki zabieg jednak nie zawsze się sprawdza. Wyjątkiem są kwaśne zupy – kapuśniak, żurek, ogórkowa. W takich przypadkach ugotuj bulwy osobno, a dopiero później dodaj do wywaru. Ile gotować ziemniaki tym sposobem? Jeśli pokroisz je na drobną kostkę, nie powinno zająć to dużo czasu, a dzięki temu unikniesz twardych, niedogotowanych ziemniaków w zupie.
Nie ma przesady w stwierdzeniu, że ziemniaki mogą być dodatkiem do tysiąca dań! Ile czasu należy je gotować? Odpowiedź już znasz, więc przyszedł czas na kilka obiadowych inspiracji.
Smakowite ugotowane bulwy są ujmowane w wielu przepisach. Wybraliśmy najciekawsze z nich:
Życzymy smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies