Ile gotować jajka, by zaserwować je w wersji na twardo, a ile na miękko? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które lubią zjeść ulubione jajko zwłaszcza na śniadanie. Czas gotowania jest różny, a w dużej mierze zależy też od wielkości samych jaj oraz ich świeżości. Opanowanie tej sztuki pozwoli na gotowanie jaj o idealnej konsystencji, które ochoczo zje na śniadanie cała rodzina.
Świeże jaja prosto od kur znajdziemy niemalże w każdej kuchni. Są to zdrowe produkty, które pozwalają na przyrządzenie wielu bardzo różnorodnych dań oraz wyśmienitych deserów. Jajko to główny składnik omletów i naleśników, dlatego lubią je też dzieci. Doskonale smakują w postaci ugotowanej na miękko, półtwardo lub twardo. Jak długo gotować jajka, by smakowały i prezentowały się idealnie? Przedstawiamy kilka praktycznych porad.
Jak gotować jajka by efekt był satysfakcjonujący? Niezależnie od ulubionego stopnia ugotowania przed rozpoczęciem samego procesu warto wyjąć je z lodówki i pozwolić uzyskać temperaturę pokojową. Średnio będziemy potrzebować na to 20–30 minut. Jeśli lubimy zjeść ugotowane jajko na śniadanie, możemy wyciągnąć je dzień wcześniej, zaraz przed pójściem spać.
Zanim włożymy jajka do garnka warto też sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić? Istnieją trzy bardzo proste metody:
Zanim zaczniesz gotować jajka, sprawdź, czy skorupki są w idealnym stanie i nie są pęknięte. Przygotuj sobie też odpowiedniej wielkości naczynie. Powinno być na tyle duże, by podczas gotowania jajka nie obijały się o siebie. Garnek uzupełnij wodą i dodaj do niej szczyptę soli.
Ile gotować jajka na twardo, by uzyskać ich idealną konsystencję i smak? Przyjmuje się, że czas gotowania jajek na twardo wynosi od 8–10 minut, przy czym zależy on od wielkości samych jaj. Im większe jajo, tym dłuższy czas gotowania, im mniejsze, tym krótszy powinien być. Choć uzyskanie jajka na twardo wydaje się banalnie proste, nie należy bagatelizować podanego czasu. Zbyt długie gotowanie jajek lub trzymanie ich w gorącej wodzie może spowodować, że stracą swój smak, piękny kolor i konsystencję (staną się sypkie). Po upływie 8–10 minut jajka należy więc niezwłocznie wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces oddziaływania wysokiej temperatury. Pamiętaj, że do serwowania jaj ugotowanych na twardo doskonale sprawdzi się tradycyjny majonez.
Zastanawiasz się, ile gotować jajka na miękko, by wyciągnąć je w odpowiednim momencie? Przyjmuje się, że czas ten wynosi zaledwie od 2 do 4 minut i podobnie jak w przypadku jajek na twardo tutaj też liczy się wielkość produktów. Surowe, doprowadzone do temperatury pokojowej jajka wrzucamy do zimnej wody, a czas właściwego gotowania odliczamy od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Jajka wyciągamy niezwłocznie po upływie zalecanego czasu. W przeciwnym razie będą mieć konsystencję półtwardą.
Druga szkoła gotowania jaj na miękko mówi, że surowe jajo należy wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie należy wyłączyć palnik i pozostawić je we wrzątku na kolejnych 6 minut. Pamiętaj, że im dłużej przetrzymasz jaja w gorącej wodzie tym bardziej postępować będzie proces ścinania białka. Tą samą metodą otrzymamy też jajko na twardo, przy czym czas oczekiwania w tym przypadku wydłuży nam się do około 11 minut.
Odpowiednio ugotowane jajko to jedno, ale są sytuacje kiedy bardzo zależy Ci na tym, by były też idealnie obrane. Taki produkt przyda się np. do jajek faszerowanych na różnego rodzaju przyjęcia. Co zrobić, żeby nie mieć problemów z przywierającym do skorupki białkiem?
Jajka warto gotować w lekko osolonej wodzie, która ułatwi ich wygodne obieranie. Po upływie odpowiedniego czasu gotowanie należy też niezwłocznie włożyć je do bardzo zimnej wody, która zatrzyma proces i sprawi, że sama skorupka nie będzie mocno przywierać do białka.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies