Latem, czyli w sezonie na świeże warzywa, często zastanawiamy się, ile gotować fasolkę szparagową. Zielone lub żółte strączki na talerzu, z odrobiną masła czy bułki tartej, potrafią być prawdziwą ozdobą letniego stołu i smakować wyśmienicie. Jak ugotować fasolkę szparagową zieloną? Ile gotować fasolkę szparagową żółtą? Dowiedz się więcej na temat obróbki tego warzywa.
Główna różnica pomiędzy fasolkami o odmiennych kolorach tkwi w twardości. Żółta jest zdecydowanie bardziej miękka (także po ugotowaniu), a zielona – z powodu dużej łykowatości – wyróżnia się twardością. Po ugotowaniu będzie lekko chrupiąca. Jeżeli chodzi o walory smakowe, żółta fasolka jest delikatniejsza, a zielona posiada mocniejszy posmak. W fasolkach szparagowych znajdziemy m.in. witaminę A, kwas foliowy oraz minerały: wapń, magnez, żelazo czy potas.
Zanim zaczniesz gotować fasolkę szparagową, wykonaj kilka czynności, bez których warzywo nie będzie tak smaczne, jak mogłoby być. Umyj dokładnie strączki pod bieżącą wodą. Następnie odetnij końcówki strąka i wyciągnij włókno – inaczej podczas jedzenia może Cię spotkać niemiła niespodzianka. Jeśli fasolka ma naprawdę pokaźne rozmiary, można pociąć ją na mniejsze kawałki. Warzywo jest już gotowe do obróbki cieplnej.
Jak i Ile gotować fasolkę szparagową zieloną oraz żółtą? Na początek przygotuj spory garnek wody (ok. 4 litrów na 1 kg fasolki) z wrzącą wodą. Nie zapominaj o dodaniu odrobiny cukru, a także niewielkiej ilości soli – 1 łyżeczka w zupełności wystarczy. Dzięki obecności soli fasolka nie straci cennych właściwości odżywczych, które bez niej mogą po prostu przedostać się do gorącej wody.
Po wrzuceniu wstępnie przygotowanych strączków nastaw minutnik.
Pamiętaj, że podane wartości dotyczą starych fasolek szparagowych – młode gotują się odrobinę krócej. Skąd wiadomo, że są już gotowe? Wyławiaj je co pewien czas i kosztuj. Możesz też przeprowadzić „próbę widelca” – nabij gotowany strączek na ten sztuciec i spraw, czy jest miękki. Na koniec polej strączki zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania. Po wyłowieniu sitkiem są gotowe do podania. Smacznego!
Żółta i zielona fasolka szparagowa najczęściej pojawia się na naszych talerzach w formie warzywnego dodatku do obiadu (np. mięsa i ryżu). Może jednak stanowić też zupełnie odrębne danie – przystawkę. Fasolka szparagowa szczególnie polubi się z:
Fasolka szparagowa jest nie tylko smacznym, ale i uniwersalnym warzywem. Ugotowana będzie pasować do mięsa. Doskonale komponuje się z kurczakiem (sprawdź przepisy: udka z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów podane ze szparagami oraz kurczak w musztardzie z fasolką szparagową). Wspaniale współgra też z innymi rodzajami mięs (schab z żurawinowym sosem balsamicznym i fasolką szparagową z zasmażką). Żółta i zielona fasolka szparagowa występuje często w kuchni azjatyckiej (zielone curry z kurczakiem i szparagami), może też wzbogacić potrawy przeznaczone dla wegetarian (sałatka z dzikiego ryżu z pomelo, kozim serem, zieloną fasolką i orzeszkami pinii).
Do wyboru, do koloru!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies