Guacamole – co to jest i z czym je jeść?

Gęsty, lekko pikantny sos guacamole, dzięki wyjątkowemu smakowi i łatwości wykonania, podbił serca wielbicieli awokado na całym świecie. Meksykanie od tysięcy lat wykorzystują go na wiele sposobów i nie wyobrażają sobie istnienia ich tradycyjnej kuchni bez wyjątkowego guacamole. Co to za sos? Z czym jeść guacamole? Sprawdzamy!Co to jest guacamole

Awokado – główny składnik guacamole

Odkąd rdzenni mieszkańcy Ameryk odkryli wyjątkowy smak niepozornych owoców awokado, przygotowywana z nich pasta stała się nieodłącznym elementem ich diety. Aztecy szybko nauczyli się łączyć kremowy miąższ z różnymi dodatkami, tworząc pikantny, lekko słodki lub kwaskowaty sos, doskonale podkreślający smak wielu różnorodnych potraw. Przez kolejne stulecia wraz z poznaniem nowych ziół i przypraw guacamole ewoluowało na wiele sposobów. Obecnie niemal w każdym meksykańskim domu przygotowywane jest w nieco inny sposób – nie tylko zależny od smaku i dostępności poszczególnych składników, ale także potrzeby wykorzystania np. do tortilli, grillowanego mięsa czy drobnych przystawek.

Guacamole – co to takiego?

Nachosy, tortilla, chrupiące warzywa z grilla, pieczona ryba, albo kanapka w stylu meksykańskim – guacamole pasuje do mnóstwa potraw, dlatego dość szybko stało się popularne nie tylko w Północnej i Południowej Ameryce, ale również i na innych kontynentach. Przygotowanie guacamole nie jest skomplikowane, ale warto mieć pod ręką kilka składników oraz koniecznie dojrzałe, kremowe awokado. Do rozgniecionego lub drobno pokrojonego miąższu dodaje się inne, istotne dla smaku warzywa oraz przyprawy:

  • Limonka – jest absolutnie koniecznym składnikiem ponieważ nie tylko nadaje przyjemnie kwaskowaty smak, ale sprawia, że awokado nie ciemnieje, dzięki czemu guacamole na dłużej zachowuje intensywnie zielony kolor.
  • Sól – najprostsze guacamole składa się jedynie z 3 składników – owocu awokado, soku z limonki oraz soli łączącej ze sobą pozostałe dwa składniki. Wystarczy jej dodać bardzo niewiele, by sos smakował wyśmienicie.
  • Papryczka chili lub jalapeno nadaje pikanterii, dzięki której przyrządzony z awokado sos staje się wyśmienitym dipem do chrupiących nachosów.
  • Cebula biała lub czerwona – koniecznie bardzo drobno pokrojona.
  • Kolendra – to częsty składnik, który można znaleźć w wielu przepisach na dobre guacamole. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością kolendry, ponieważ może zdominować smak sosu.
  • Dojrzały pomidor o zwartym miąższu nadaje salsie lekko słodkiego posmaku oraz bardziej zróżnicowanego wyglądu.
  • Czosnek w bardzo niewielkiej ilości pojawia się najczęściej w przepisach na guacamole do grillowanego lub smażonego mięsa.

Jak zrobić guacamole?

Jak przygotować idealne guacamole? Co to znaczy, że niezbędne jest odpowiednie awokado? Rzeczywiście cały sekret tego pysznego sosu tkwi w dojrzałym owocu, którego miąższ nie tylko nadaje salsie odpowiedniego smaku, ale także właściwej konsystencji. Do przygotowania guacamole najlepiej wybrać awokado hass odróżniające się od innych odmian nieco mniejszymi rozmiarami, bardziej okrągłym kształtem oraz ciemniejszą, chropowatą skórką.

Samo przygotowanie jest bardzo proste:

  1. Owoc należy rozkroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wydobyć całą zawartość.
  2. Miąższ najlepiej rozgniatać widelcem, dzięki czemu gotowe guacamole nie przybierze papkowatej konsystencji.
  3. Następnie do awokado wystarczy skropić limonką, by zapobiec ciemnieniu, dodać wybrane składniki, a całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę w chłodne miejsce, żeby się „przegryzła”.

Kremowe guacamole – z czym jeść?

W kuchni tex-mex, gdzie ten smaczny meksykański sos jest ogromnie popularny, dodaje się go do wielu dań spożywanych o różnych porach dnia. Śniadanie, obiad, przekąski albo kolacja – przygotowywana w dużych ilościach salsa często jest obecna na stołach zastawionych zarówno dla domowników, jak i gości. Nie macie pomysłu, z czym jeść guacamole? Sprawdźcie kilka naszych propozycji:

  • Tortille nadziewane pieczonym mięsem oraz duszonymi lub świeżymi warzywami będą smakować jeszcze lepiej, gdy do środka zostanie dodane świeżo przyrządzone guacamole.
  • Chipsy – guacamole najlepiej smakuje z dodatkiem kukurydzianych nachosów, które doskonale się sprawdzają na luźnych przyjęciach czy podczas domowego seansu filmowego.
  • Grillowane mięso z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny smakuje o niebo lepiej w towarzystwie pikantnej wersji guacamole.
  • Guacamole jest idealnym składnikiem przekąski składającej się z takich świeżych warzyw, jak pokrojone w paski ogórki, papryka czy seler naciowy.
  • Doskonały zamiennik keczupu lub majonezu do frytek.
  • Pasta na kanapki, tartinki lub do hamburgerów.
  • Takie grillowane warzywa, jak bataty, cukinia, bakłażan czy papryka, świetnie się komponują zarówno z klasycznym guacamole, jak i wersją wzbogaconą o drobno pokrojoną cebulę.

Mając pod ręką dojrzałe awokado o kremowym miąższu, warto przygotować z niego popularne na świecie guacamole. Do czego jeszcze nada się ten wyjątkowy sos? Można nim nafaszerować jajka, przyrządzić pyszne quesadillas, chrupiące tacos, kolorowe sałatki w stylu tex-mex, albo napełnić nim sycące i aromatyczne burrito. Pycha!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu