Gęsty, lekko pikantny sos guacamole, dzięki wyjątkowemu smakowi i łatwości wykonania, podbił serca wielbicieli awokado na całym świecie. Meksykanie od tysięcy lat wykorzystują go na wiele sposobów i nie wyobrażają sobie istnienia ich tradycyjnej kuchni bez wyjątkowego guacamole. Co to za sos? Z czym jeść guacamole? Sprawdzamy!
Odkąd rdzenni mieszkańcy Ameryk odkryli wyjątkowy smak niepozornych owoców awokado, przygotowywana z nich pasta stała się nieodłącznym elementem ich diety. Aztecy szybko nauczyli się łączyć kremowy miąższ z różnymi dodatkami, tworząc pikantny, lekko słodki lub kwaskowaty sos, doskonale podkreślający smak wielu różnorodnych potraw. Przez kolejne stulecia wraz z poznaniem nowych ziół i przypraw guacamole ewoluowało na wiele sposobów. Obecnie niemal w każdym meksykańskim domu przygotowywane jest w nieco inny sposób – nie tylko zależny od smaku i dostępności poszczególnych składników, ale także potrzeby wykorzystania np. do tortilli, grillowanego mięsa czy drobnych przystawek.
Nachosy, tortilla, chrupiące warzywa z grilla, pieczona ryba, albo kanapka w stylu meksykańskim – guacamole pasuje do mnóstwa potraw, dlatego dość szybko stało się popularne nie tylko w Północnej i Południowej Ameryce, ale również i na innych kontynentach. Przygotowanie guacamole nie jest skomplikowane, ale warto mieć pod ręką kilka składników oraz koniecznie dojrzałe, kremowe awokado. Do rozgniecionego lub drobno pokrojonego miąższu dodaje się inne, istotne dla smaku warzywa oraz przyprawy:
Jak przygotować idealne guacamole? Co to znaczy, że niezbędne jest odpowiednie awokado? Rzeczywiście cały sekret tego pysznego sosu tkwi w dojrzałym owocu, którego miąższ nie tylko nadaje salsie odpowiedniego smaku, ale także właściwej konsystencji. Do przygotowania guacamole najlepiej wybrać awokado hass odróżniające się od innych odmian nieco mniejszymi rozmiarami, bardziej okrągłym kształtem oraz ciemniejszą, chropowatą skórką.
Samo przygotowanie jest bardzo proste:
W kuchni tex-mex, gdzie ten smaczny meksykański sos jest ogromnie popularny, dodaje się go do wielu dań spożywanych o różnych porach dnia. Śniadanie, obiad, przekąski albo kolacja – przygotowywana w dużych ilościach salsa często jest obecna na stołach zastawionych zarówno dla domowników, jak i gości. Nie macie pomysłu, z czym jeść guacamole? Sprawdźcie kilka naszych propozycji:
Mając pod ręką dojrzałe awokado o kremowym miąższu, warto przygotować z niego popularne na świecie guacamole. Do czego jeszcze nada się ten wyjątkowy sos? Można nim nafaszerować jajka, przyrządzić pyszne quesadillas, chrupiące tacos, kolorowe sałatki w stylu tex-mex, albo napełnić nim sycące i aromatyczne burrito. Pycha!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies