Gofry belgijskie – przepis. Jak je zrobić i czym różnią się od tradycyjnych gofrów?

Puszyste, pachnące i przyjemnie chrupiące – gofry belgijskie (brukselskie) podbiły serca wielbicieli słodkości na całym świecie, a za ich łagodnie słodkim smakiem przepadają zarówno dorośli jak i dzieci w różnym wieku. Czy taki przysmak można przygotować samemu w domu? Który przepis na gofry belgijskie najlepiej się sprawdza?Jak zrobić gofry belgijskie

Skąd się wzięły gofry belgijskie?

Autorem gofrów jest Maximilien Consael z Gandawy, który w 1839 roku zaczął je sprzedawać w eleganckiej cukierni obwoźnej, która zatrzymywała się m.in. na miejskich jarmarkach i była kierowana przede wszystkim do klientów z wyższych sfer. Ze względów komercyjnych cukiernik nazwał swoje dzieło goframi brukselskimi, ponieważ w XIX wieku to miasto było synonimem luksusu i bogactwa w przeciwieństwie do mniej znanej Gandawy. Consael wypiekał swoje wynalazki za pomocą specjalnych gofrownic mocno rozgrzewanych nad płomieniami, dzięki czemu belgijskie gofry były wyjątkowo puszyste i chrupiące. Warto też wiedzieć, że nie należy ich mylić z goframi leodyjskimi (z Liege), które mają bardziej zwartą strukturę, owalny kształt i zawierają granulki cukru perłowego.

Aromatyczne gofry belgijskie – przepis i skład

O wyjątkowym smaku gofrów decydują przede wszystkim składniki, które powinny być świeże i wysokiej jakości. Bazą jest ciasto drożdżowe na tyle rzadkie, że zamiast ugniatania wymaga ubijania i mieszania za pomocą trzepaczki. Co zawiera prosty przepis na gofry belgijskie? Których składników nie wolno pominąć?

  • Mąka pszenna – do przygotowania ciasta najlepiej się sprawdzi odmiana tortowa o typie 450. Przed przygotowaniem gofrów warto ją przesiać przez sito.
  • Woda gazowana – sprawi, że ciasto na gofry belgijskie nabierze lekkości i stanie się bardziej puszyste.
  • Jajka – zanim trafią do miski należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na gęstą pianę.
  • Drożdże – najlepiej sprawdzą się świeże, choć w niektórych przepisach są zastępowane suchymi.
  • Mleko – w przepisach zaleca się dodanie tego o większej zawartości tłuszczu (3,2%).
  • Masło – zanim trafi do miski z ciastem powinno zostać roztopione i przestudzone.
  • Pasta lub ekstrakt z wanilii sprawią, że gofry belgijskie nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu.
  • Szczypta soli oraz opcjonalnie niewielka ilość cukru.

Jak się robi gofry brukselskie?

Przygotowanie pysznych gofrów belgijskich wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu do smażenia. Klasyczna gofrownica zawiera nagrzewające się płyty pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. W zależności od modeli można uzyskać gofry o różnych kształtach, jak tradycyjne prostokąty, kwadraty, koła, serca, a nawet wąskie lody na patyku.

Najważniejszym krokiem jest przygotowanie ciasta, które powinno być lekko lejące, ale jednorodne, czyli pozbawione grudek:

  1. Wszystkie składniki z wyłączeniem białek należy ze sobą połączyć i odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Po tym czasie dodaje się ubite na sztywną pianę białka i po wymieszaniu ponownie odstawia do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (około 30 minut).
  3. Tak przygotowane ciasto należy wlewać na dobrze rozgrzane płyty gofrownicy.
  4. Gdy nabiorą złocistego koloru, wystarczy je przełożyć na chwilę na kratkę (dzięki temu nabiorą chrupkości), a następnie podawać jak najszybciej, póki są ciepłe z dodatkiem zagęszczonego dżemu, owoców lub innych smakołyków.

Z czym gofry belgijskie smakują najlepiej?

Słodkie, chrupiące gofry to doskonała przekąska zwłaszcza w letnie dni, dlatego nieraz kojarzy się z wakacjami i leniwym wypoczynkiem nad morzem czy w górach. Te pyszne, przypominające wafle wypieki choć świetnie smakują solo, uwielbiane są przede wszystkim za to, że doskonale pasują do wielu różnorodnych produktów podkreślając ich naturalny smak. Najczęściej gofry serwuje się z takimi dodatkami jak:

  • Bita śmietana i syrop – zestawienie puszystej bitej śmietany z karmelowym lub owocowym sosem świetnie podkreśla łagodny, subtelnie waniliowy smak gofrów. Polewę można zastąpić świeżymi owocami sezonowymi np. pokrojonymi w plastry truskawkami, borówkami amerykańskimi czy słodkimi malinami.
  • Dżem brzoskwiniowy, wiśniowy albo jagodowy smakuje pysznie na chrupiącym gofrze, zwłaszcza gdy znajdują się w nim większe kawałki ulubionych owoców.
  • Banany i krem czekoladowy to zestaw, za którym szczególnie przepadają najmłodsi miłośnicy słodkich przekąsek.
  • Ulubione lody i gorące gofry belgijskie? Jak najbardziej! To proste danie świetnie orzeźwia w upalne letnie dni.
  • Roztopiona czekolada mleczna lub gorzka tworzy fantastyczny duet z apetycznie złocistym wypiekiem.
  • Cukier puder i cynamon nadają gofrom niepowtarzalnego smaku. Dodatkowo można je posmarować ciepłym sosem z prażonych jabłek.
  • Syrop klonowy – nie tylko nada gofrom więcej słodyczy ale także przyjemnego, karmelowego smaku.
  • Sos waniliowy składający się z żółtek, cukru, kremówki i laski wanilii to prawdziwy strzał w dziesiątkę, który doskonale się sprawdzi zarówno do gofrów jak i lodów.
  • Sałatka egzotyczna zawierająca takie owoce jak mandarynki, grejpfrut, kiwi, melona czy mango ułożona na gorącym gofrze zachęci do spróbowania nawet największych niejadków.

Czemu warto poznać przepis na gofry belgijskie? Przede wszystkim dlatego, że mogą być doskonałym daniem głównym lub smaczną przekąską w letnie upały czy podczas luźnej imprezy w gronie przyjaciół. Ponadto przepadają za nimi zarówno dzieci jak i dorośli, a łagodny, lekko waniliowy smak pozwala na łączenie z mnóstwem ulubionych dodatków. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu