Puszyste, pachnące i przyjemnie chrupiące – gofry belgijskie (brukselskie) podbiły serca wielbicieli słodkości na całym świecie, a za ich łagodnie słodkim smakiem przepadają zarówno dorośli jak i dzieci w różnym wieku. Czy taki przysmak można przygotować samemu w domu? Który przepis na gofry belgijskie najlepiej się sprawdza?
Autorem gofrów jest Maximilien Consael z Gandawy, który w 1839 roku zaczął je sprzedawać w eleganckiej cukierni obwoźnej, która zatrzymywała się m.in. na miejskich jarmarkach i była kierowana przede wszystkim do klientów z wyższych sfer. Ze względów komercyjnych cukiernik nazwał swoje dzieło goframi brukselskimi, ponieważ w XIX wieku to miasto było synonimem luksusu i bogactwa w przeciwieństwie do mniej znanej Gandawy. Consael wypiekał swoje wynalazki za pomocą specjalnych gofrownic mocno rozgrzewanych nad płomieniami, dzięki czemu belgijskie gofry były wyjątkowo puszyste i chrupiące. Warto też wiedzieć, że nie należy ich mylić z goframi leodyjskimi (z Liege), które mają bardziej zwartą strukturę, owalny kształt i zawierają granulki cukru perłowego.
O wyjątkowym smaku gofrów decydują przede wszystkim składniki, które powinny być świeże i wysokiej jakości. Bazą jest ciasto drożdżowe na tyle rzadkie, że zamiast ugniatania wymaga ubijania i mieszania za pomocą trzepaczki. Co zawiera prosty przepis na gofry belgijskie? Których składników nie wolno pominąć?
Przygotowanie pysznych gofrów belgijskich wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu do smażenia. Klasyczna gofrownica zawiera nagrzewające się płyty pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. W zależności od modeli można uzyskać gofry o różnych kształtach, jak tradycyjne prostokąty, kwadraty, koła, serca, a nawet wąskie lody na patyku.
Najważniejszym krokiem jest przygotowanie ciasta, które powinno być lekko lejące, ale jednorodne, czyli pozbawione grudek:
Słodkie, chrupiące gofry to doskonała przekąska zwłaszcza w letnie dni, dlatego nieraz kojarzy się z wakacjami i leniwym wypoczynkiem nad morzem czy w górach. Te pyszne, przypominające wafle wypieki choć świetnie smakują solo, uwielbiane są przede wszystkim za to, że doskonale pasują do wielu różnorodnych produktów podkreślając ich naturalny smak. Najczęściej gofry serwuje się z takimi dodatkami jak:
Czemu warto poznać przepis na gofry belgijskie? Przede wszystkim dlatego, że mogą być doskonałym daniem głównym lub smaczną przekąską w letnie upały czy podczas luźnej imprezy w gronie przyjaciół. Ponadto przepadają za nimi zarówno dzieci jak i dorośli, a łagodny, lekko waniliowy smak pozwala na łączenie z mnóstwem ulubionych dodatków. Smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies