Czekoladzie trudno się oprzeć. Kochają ją: studenci podczas sesji egzaminacyjnej, sportowcy po intensywnym wysiłku energetycznym, miłośnicy gór w trakcie wędrówki. I oczywiście dzieci na całym świecie. W postaci mlecznych batoników, czekoladowych jajek czy bombonierek. Na jarmarkach świątecznych, lodowiskach i podczas zimowych spacerów nikt nie przejdzie obojętnie obok kubka gorącej czekolady.
Na początku swej historii czekolada nie była słodką tabliczką, ale napojem, i to dość pikantnym. Wytwarzali go mieszkańcy Meksyku, Olmekowie. Krąży legenda, że kakao odkrył wojownik, który poczuł przypływ sił, kiedy rozgryzł ziarna ukryte w miąższu kakaowca. Majowie i Aztekowie traktowali czekoladę jako napój rytualny, wzmacniający, leczniczy. Musiał być gorzki, przyprawiony ostrym chili i wanilią.
Z biegiem czasu wzbogacano czekoladę o różne dodatki, straciła swoją pikantność i stała się słodka. Do Europy zawędrowała na początku XVI w. dzięki Kolumbowi. Najpierw była dostępna tylko dla zamożnej elity, biednych ludzi nie było na nią stać. Jan III Sobieskiego w 1665 r. prosił swoją Marysieńkę o przesłanie mu „ciokolaty”.
Upowszechnienie się czekolady przyniosła rewolucja przemysłowa. W 1828 r. wynaleziono maszynę do odtłuszczania ziaren kakaowca, masło kakaowe oddzielano od proszku. Dzięki temu procesowi można było ukształtować pierwszą tabliczkę czekolady. A w 1851 r. powstała najbardziej znana nasza rodzima marka czekoladowa E. Wedel.
Czekolada jest dobra na wszystko. Już w XVI w. konkwistador Hernán Cortés zachwalał jej dobroczynny wpływ: „(…) napój wzmacniający odporność i zwalczający zmęczenie. Filiżanka tego cennego płynu sprawia, że można maszerować przez cały dzień bez jedzenia”.
Kakaowa przekąska jest ceniona nie tylko za walory smakowe, ale także za właściwości odżywcze. To źródło cennego magnezu, którego potrzebuje nasze serce. Ponadto zawiera żelazo, fosfor, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Hamuje procesy starzenia, dodaje energii, korzystnie wpływa na sprawność intelektualną, zwiększa produkcję hormonu szczęścia. Czy potrzeba większej zachęty, by sięgnąć po kostkę czekolady? Ważne, żeby nie przesadzać, jedzmy czekoladę z umiarem. Za najzdrowszą uważana jest gorzka czekolada.
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 60 tabliczek czekolady. Z okazji Dnia Czekolady proponujemy przyrządzić domowe słodkości. Czekoladowe wypieki na pewno spotkają się z entuzjazmem wszystkich domowników. Mogą to być czekoladowe babeczki, ciasto marchewkowo-czekoladowe, bananowo-czekoladowe lub deser czekoladowo-buraczany.
Wspaniałą ozdobą stołu będą czekoladowe babeczki, pokryte polewą czekoladową i udekorowane drażetkami czekoladowymi. Ciasto marchewkowo-czekoladowe można wzbogacić wiórkami kokosowymi, rodzynkami i prereforwanym rodzajem orzechów, na przykład włoskimi. Miękkie, soczyste ciasto buraczane z dodatkiem startych, gotowanych buraków podajemy z uprażonymi orzechami pekan i suszoną żurawiną. Pamiętajmy, w Dniu Czekolady kalorie się nie liczą 😉
0,1 kg
85,50 zł/1 kg
0,1 kg
98,90 zł/1 kg
0,17 kg
79,94 zł/1 kg
0,276 kg
61,56 zł/1 kg
0,1 kg
147,90 zł/1 kg
0,1 kg
147,90 zł/1 kg
0,1 kg
143,90 zł/1 kg
0,09 kg
105,44 zł/1 kg
0,084 kg
113,69 zł/1 kg
0,09 kg
105,44 zł/1 kg
0,1 kg
67,90 zł/1 kg
0,1 kg
93,90 zł/1 kg
0,17 kg
79,94 zł/1 kg
0,1 kg
54,90 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies