Kuchnia śródziemnomorska cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Dania kuchni śródziemnomorskiej zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia, a zastosowane w nich składniki, takie jak świeże warzywa czy ryby, mogą dostarczać organizmowi wartościowych składników odżywczych. Zainspiruj się kuchnią śródziemnomorską i przygotuj pożywne oraz lekkie dania dla całej rodziny.
Pojęcie „dania kuchni śródziemnomorskiej” obejmuje kuchnie kilku krajów leżących nad Morzem Śródziemnym. Znajdziemy w niej potrawy kuchni greckiej, hiszpańskiej, włoskiej, francuskiej, ale też niektóre potrawy północnoafrykańskie! Daje to ogromny wybór składników i połączeń smakowych, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Dobrze mieć w domu najczęściej używane i charakterystyczne składniki dla kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki nim ulubione dania przygotujesz naprawdę szybko i bez większego wysiłku zawsze wtedy, gdy najdzie Cię na nie ochota.
Zacznijmy jednak od najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej! Możemy podzielić je na kilka kategorii.
Najpopularniejsza jest oczywiście sałatka grecka, ale to dopiero początek możliwości. Kuchnia śródziemnomorska bogata jest w doskonałe warzywa – sałaty, dojrzewające w słońcu pomidory, bakłażany czy cebulę. Warto korzystać z tych dobrodziejstw, gdy szuka się nowych smaków. W kuchni śródziemnomorskiej znajdziesz także alternatywne zamienniki tradycyjnego pieczywa. Śródziemnomorska pita wypełniona grecką sałatką i posypana bazylią to świetne połączenie.
To specjalizacja kuchni prowansalskiej, również zaliczanej do obszaru kuchni śródziemnomorskiej. Świeże ryby są cenione także w innych regionach, co daje wiele możliwości na łączenie różnych gatunków ryb z lokalnymi warzywami i przyprawami.
Makarony to oczywiście specjalność włoska, jednak obecna także w innych regionach. Ze względu na różnorodne rodzaje makaronów i dodatków, możesz wybierać spośród wielu kompozycji smakowych – z dodatkiem mięsa, owoców morza, jak również w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejszym daniem obiadowym z makaronem jest spaghetti: carbonara lub bolognese.
Letnie risotto z pomidorami czy hiszpańska paella to najpopularniejsze śródziemnomorskie dania na bazie ryżu. Aromatyczne warzywa, sosy i dodatki nadają im wyjątkowego smaku.
Każdy region Morza Śródziemnego ma desery, którymi może się poszczycić. Do takich pyszności kuchni śródziemnomorskiej należą tiramisu, gelato, panna cotta, a także tarty w różnych wersjach smakowych. Wymienione dania bezapelacyjnie kojarzą się z latem i przyjemnością, dobrze więc spróbować odtworzyć je w domu!
Lista popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej jest znacznie dłuższa. Wszystko zależy od tego, jakie składniki cenisz najbardziej i kuchnia którego kraju z basenu Morza Śródziemnego jest Ci najbliższa.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ulubione dania kuchni śródziemnomorskiej w domu. Składniki są łatwo dostępne, wiele z nich kupujemy na co dzień podczas regularnych zakupów spożywczych! Mając je pod ręką, szybko przygotujesz lekkie i smakowite dania rodem z krajów leżących nad Morzem Śródziemnym.
Co dodać do listy zakupów?
To oczywiście podstawowe składniki. Warto sprawdzić przepisy dań, na które aktualnie mamy ochotę i uzupełnić listę tego, co powinniśmy dodać do koszyka.
Dania kuchni włoskiej czy kuchni greckiej oparte są na świeżych składnikach i zazwyczaj przygotowuje się je bardzo szybko. Warto sięgnąć po takie urozmaicenie, zwłaszcza jeśli typowo polskie dania już nam się trochę znudziły.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies