Zastanawiasz się, czym zastąpić sodę oczyszczoną? Soda często występuje jako składnik w różnych przepisach kulinarnych. Ma także szerokie zastosowanie jako uniwersalny środek do czyszczenia albo odkamieniania. Używanie sody oczyszczonej czy octu to jeden z naszych sposobów na eko porządki. Chociaż soda jest niemal zawsze domu, w każdej chwili może się skończyć. Co w sytuacji, gdy będzie potrzebna, a sklepy akurat są zamknięte? Czym zastąpić sodę oczyszczoną w takich niespodziewanych, awaryjnych sytuacjach? Na szczęście jest kilka możliwości!
Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu o odczynie zasadowym. Bardzo dobrze sprawdza się jako substancja spulchniająca w wypiekach. Jednak samo dodanie sody do mąki czy jajek jeszcze nie sprawi, że ciasto zmieni swoją konsystencję. Aby wykorzystać w pełni swoje właściwości, soda potrzebuje kontaktu z substancją kwasową. Dlatego w przepisach z sodą oczyszczoną zazwyczaj pojawiają się także takie produkty, jak maślanka, śmietana, sok z cytryny, miód albo masło. Dzięki sodzie oczyszczonej można szybko przygotować ciasto, na przykład na pieczone fit pączki jaglane, świąteczne pierniczki albo ciasto marchewkowe.
Jeśli okazało się, że sody brakuje już podczas przygotowywania wypieku, trzeba szybko szukać alternatywy. Czym zastąpić sodę oczyszczona w cieście?
Często te składniki pojawiają się w różnych przepisach zamiennie. Jednak uważaj! Zamieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia, pamiętaj o właściwych proporcjach. Proszek do pieczenia to mieszanka sody, mąki ziemniaczanej i kwasu. Ma słabsze działanie niż sama soda oczyszczona, dlatego należy użyć go więcej. Przyjmuje się, że 0,5 łyżeczki sody odpowiada w przybliżeniu 2 łyżeczkom proszku do pieczenia.
Proszek do pieczenia to jednak niejedyny produkt, który się nadaje. Co zamiast sody oczyszczonej i proszku do pieczenia może być równie przydatne?
Wodorowęglan ma tę zaletę, że można go używać w dokładnie takich samych proporcjach jak sody. Należy jednak pamiętać że nie pozostaje bez wpływu na smak ciasta. Jeśli walory smakowe są istotne i chcesz uzyskać efekt zbliżony do pierwotnego przepisu, najprościej dodać do składników więcej soli. Jeśli na każdą łyżeczkę wodorowęglanu potasu będzie przypadać jedna łyżeczka soli, ciasto powinno smakować tak, jak trzeba.
Czyli innymi słowy węglan amonu – to kolejny składnik możliwy do użycia, gdy myślisz, czym zastąpić sodę oczyszczoną w cieście. Amoniak piekarski to tak naprawdę poprzednik sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Sprawdzi się w przypadku wypiekania pieczywa, natomiast nie jest to polecane rozwiązanie na przykład do przygotowywania babeczek.
Nie jest to bardzo popularny produkt, ale czasami, przez wzgląd na wygodę, bywa wykorzystywany. Samorosnąca mąka zawiera kombinację mąki uniwersalnej, proszku do pieczenia i soli. Stosując ją zatem zamiast zwykłej mąki, należy lekko zmodyfikować przepis – na przykład zamieniając maślankę na standardowe mleko. Wykorzystywanie tej metody wymaga wyczucia i odrobiny wprawy w tworzeniu przepisów na wypieki, dlatego ten sposób zaleca się wyłącznie dla doświadczonych cukierników i piekarzy, a nie dla laików.
Już wiesz, co zamiast sody oczyszczonej może uratować przepis na ciasto? Mamy nadzieję, że poradnik pomoże w każdej awaryjnej sytuacji.
Chociaż soda oczyszczona nie jest całkowicie niezastąpiona, wydaje się na tyle cenną substancją, że dobrze, jeśli zawsze będzie w domu – tym bardziej że jest tania. Zrobienie odpowiedniego zapasu sprawi, że o brak sody nie trzeba będzie się martwić. Mając w domu dużą liczbę opakowań, nie będziesz zastanawiać się i decydować, czy sody użyć do ciasta, czy może lepiej do odkamienienia czajnika. Soda przyda się także do eksperymentów dla dzieci. Nawet niektóre przedszkolaki wiedzą, jak w warunkach domowych z sody zrobić wybuchający wulkan!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies