Zastanawiasz się, czym zastąpić jajko? Ta wiedza może się przydać, jeśli z jakiegoś powodu nie będzie można użyć tego składnika. Czasami zastąpienie jajka bywa trudnym wyzwaniem, niemniej jednak odrobina pomysłowości, połączona z doświadczeniem, zazwyczaj wystarczy. Jest wiele produktów o właściwościach podobnych do jajek, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Co zamiast jajek w przepisach? Zobacz nasze propozycje!
Jaja kurze to ważny składnik diety u wielu osób. Są źródłem witaminy A, B2, B5, B12, a także wapnia, fosforu, cynku oraz kwasu foliowego. Powszechnie stosuje się je do wypieku ciast, panierowania kotletów. Często są jedzone na miękko albo na twardo. Skoro są zdrowe i uniwersalne, to skąd potrzeba, żeby wykluczać je ze swojej diety? Najczęściej robi się to z dwóch powodów: alergia pokarmowa to sytuacja, w której po prostu nie można jeść jajek z powodów zdrowotnych, zmiana diety na wegańską – wybór z pobudek ideologicznych.
Niezależnie od przyczyny, jeśli mają zostać trwale wyeliminowane z jadłospisu, pojawia się pytanie, czym zastąpić jajko? Rozwiązań jest kilka, w zależności od tego, jaki przepis przygotowujesz.
Najpierw zastanowimy się, czym zastąpić jajko w cieście. Rezygnacja z jajek może być trudnym wyzwanie dla miłośników pieczenia, jednak nie jest to na szczęście sytuacja bez wyjścia. Często jako zamiennik jaj używane jest siemię lniane. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki z 3 łyżkami wody, aby uzyskać żelową konsystencję, podobną do surowych jaj. Inny pomysł na zamiennik 1 jajka w cieście to użycie przecieru jabłkowego (około 70 g) albo połowy banana. Jeśli natomiast szukasz bardziej wyszukanych pomysłów na to, czym zastąpić jajko w cieście, możesz sięgnąć także po nasiona chia. W tym przypadku odpowiednikiem 1 jajka jest 1 łyżka nasion i 3 łyżki wody.
Jajko, jak wiadomo, znakomicie sprawdza się przy panierowaniu potraw. Nie jest jednak niezastąpione. Czym zastąpić jajko w panierce? Częstym wyborem jest użycie mleka, jogurtu naturalnego, maślanki albo kefiru. To rozwiązania, które mogą się sprawdzić, gdy potrzebujemy działać szybko – na przykład jajek zabrakło w domu, a sklep jest akurat nieczynny. Jednak wszystkie wymienione składniki to produkty mleczne, czyli pochodzące od zwierząt. Pomogą, gdy szukamy odpowiedzi na pytanie, co zamiast jajka do mielonych lub innych kotletów mięsnych. Pozostaje jednak pytanie, czym zastąpić jajko w panierce w przypadku diety wegańskiej. Okazuje się, że wcale nie trzeba szukać daleko. W tej roli sprawdzą się produkty z poprzedniego akapitu – siemię lniane oraz nasiona chia.
Dzień Naleśnika to niejedyna okazja, by przygotować naleśniki. Sprawdzą się one na śniadanie, obiad i kolację, co czyni je bardzo uniwersalnym daniem. Przepis na naleśniki jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy jajko, mąka i mleko. A co, gdy zabraknie jajek? Nie ma co wpadać w panikę. Trzeba tylko wiedzieć, czym zastąpić jajko w naleśnikach. Aby konsystencja ciasta na naleśniki była właściwa, można użyć wielu produktów. Najlepsze efekty uzyskamy, zastępując jaja takimi składnikami jak:
Jeśli natomiast te kombinacje Ci nie odpowiadają i wciąż myślisz, co zamiast jajka do naleśników sprawdzi się lepiej, raz jeszcze można sięgnąć po siemię lniane i nasiona chia.
Przyrządzenie potraw bez jaj początkowo może wydawać się czymś nienaturalnym, jednak do nowych wersji przepisów szybko można się przyzwyczaić. Wiesz już, co zamiast jajka do panierki, co zamiast jajka do ciasta i innych dań. Pozostaje tylko odkrywać nowe przepisy i cieszyć się smakiem dań, bez martwienia się o składniki. Jeśli chcesz wypróbować, czy podawane powyżej sposoby zastąpienia jaj faktycznie się sprawdzają, zachęcamy do wypróbowania przepisów. Korzystając z naszych rad, możesz przygotować na przykład:
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies