Jak i czym zagęścić rzadki dżem? Co zrobić, gdy wyszedł zbyt płynny?

Osoby, które nie mają doświadczenia w robieniu domowych przetworów często zadają sobie pytanie jak zagęścić rzadki dżem? Na szczęście to nie problem i istnieje więcej niż jedna odpowiedź na to pytanie. Co zrobić, gdy dżem wyszedł za rzadki? Właściwą konsystencję domowej konfitury możemy uzyskać z pomocą specjalnych proszków żelujących do kupienia w sklepie lub wykorzystując naturalne metody, praktykowane jeszcze przez starsze pokolenia.Czym zagęścić dżem?

Końcówka lata oraz początek kalendarzowej jesieni to czas na przygotowywanie domowych przetworów na zimę, które w mroźne dni i wieczory pozwolą nam poczuć smak lata. Niedoświadczeni w bojach kucharze często mają problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji konfitury. Szczególnie kłopotliwe są wyroby z owoców, które w swoim składzie zawierają małą ilość pektyn, czyli tak zwanych naturalnych zagęszczaczy. Należą do nich gruszki, maliny, czereśnie czy na przykład truskawki. Jak zagęścić rzadki dżem? Są na to sprawdzone sposoby! Poniżej przedstawiamy proste triki na uzyskanie idealnego stopnia gęstości dżemu przygotowanego z ulubionych owoców.

Rzadki dżem – dlaczego nie gęstnieje?

Jak zagęścić rzadki dżem, który nie gęstnieje? Zanim odpowiemy na to pytanie, warto dowiedzieć się, jakie są przyczyny, dla których domowe przetwory nie chcą gęstnieć.

Zbyt drobne kawałki owoców

Często popełnianym błędem jest samo przygotowanie owoców do smażenia. Jeśli pokroimy je na zbyt małe kawałki sprawimy, że nasza konfitura rzeczywiście będzie zbyt płynna. Podczas smażenia drobne owoce szybko puszczą soki i zwyczajnie się rozgotują. Zamiast owocowego miąższu na patelni pozostanie rzadka papka, którą ciężko będzie uratować bez użycia specjalnych specyfików.

Owoce o małej zawartości pektyn

Wspominaliśmy już, że pektyny to naturalne zagęszczacze. Z ich pomocą domowa konfitura uzyska odpowiednią gęstość i będzie dokładnie taka, jak sobie wymarzyliśmy. Bardzo często przyczyną zbyt rzadkiej marmolady są po prostu owoce ze zbyt małą ilością pektyn. Jak z nimi postępować? Przeczytaj dalszą część artykułu.

Jak zagęścić rzadki dżem domowymi sposobami? Wykorzystaj sposoby naszych babć

Jeśli jesteś zwolennikiem kuchni ekologicznej i unikasz chemicznych dodatków, zagęszczając domową konfiturę, wykorzystaj starodawne i sprawdzone metody, które znane są od pokoleń.

Dodaj owoce z dużą zawartością pektyn

Jeśli przygotowujesz np. dżem z truskawek, który nie gęstnieje tak, jak należy, dodaj do niego owoce, które w swoim składzie mają wysoką zawartość pektyn. Należą do nich na przykład banany, jabłka, cytryny, mirabelki czy żurawina. Już 15 dag wystarczy, żeby skutecznie zagęścić aż kilogram naszego dżemu. Dzięki temu w naturalny sposób zadbasz o prawidłową gęstość i tylko nieznacznie wpłyniesz na jego smak.

Zasyp owoce cukrem

Owoce o małej zawartości pektyn przed obróbką termiczną posyp obficie cukrem i odstaw aż do momentu, gdy puszczą soki. Następnie odlej je z naczynia i dopiero wtedy przystąp do smażenia konfitury.

Wykorzystaj mąkę ziemniaczaną lub zasuszoną skórkę pomarańczy

Czym zagęścić dżem? Wykorzystaj do tego mąkę ziemniaczaną lub zasuszoną skórkę pomarańczy. Pamiętaj, że trik z pomarańczą będzie skuteczny tylko, jeśli bardzo dokładnie oczyścisz ją wcześniej z błonki, która pokrywa jej wewnętrzną stronę.

Jak zagęścić dżem? Żelatyna to podstawa

Najszybszym i najłatwiejszym sposobem na zagęszczenie płynnego dżemu jest wyprawa do sklepu po specjalne zagęszczacze. Jak zagęścić dżem do ciasta? Żelatyna sprawdzi się doskonale. Dzięki niej w zaledwie kilka minut uda Ci się osiągnąć odpowiedną gęstość mikstury.

Jak stosuje się żelatynę? Dokładną instrukcję zawsze znajdziesz na opakowaniu producenta. Zazwyczaj jednak droga przygotowania jest taka sama. Krok pierwszy to połączenie proszku z zimną wodą, a następnie odstawienie mikstury na około 10 minut. W ostatnim etapie podgrzewamy całość na małym ogniu, aż do momenty, gdy żelatyna się rozpuści.

Domowa konfitura, jak wykorzystać ją w kuchni?

Smak konfitury doskonale podkreśli świeże i chrupiące pieczywo, ale te przetwory mają jeszcze cały szereg innych zastosowań. Do czego można wykorzystać dżem w kuchni? Możliwości są ogromne i wcale nie trzeba być mistrzem gotowania, by wyczarować coś naprawdę pysznego.

Niezwykle popularnym daniem z dodatkiem dżemu są naleśniki. Mogą być tradycyjne lub bardziej nowoczesne, na przykład naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym. Dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych wypieków i ciekawie podkreśli ich smak. Ciekawym połączeniem jest piernik przekładany masą budyniową i konfiturą albo bardziej nowoczesna wegańska tarta gruszkowa z dodatkiem konfitury malinowej,

Domowe przetwory z owoców dobrze sprawdzą się w przypadku osób, które dbają o linię. Z ich pomocą możemy nawet upiec słodkie desery, które nie będą prawdziwą bombą kaloryczną. Jeśli lubisz testować w kuchni różne rozwiązania i dbasz o sylwetkę, wypróbuj fit babeczki piernikowo-serowe z konfiturą z czarnej porzeczki.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu