Nie wiesz, co zrobić z pieczarek? Spieszymy z pomocą! Przygotowaliśmy listę inspiracji. Po przeczytaniu naszych pomysłów na pewno będziesz wiedzieć, jak podać pieczarki do obiadu albo na kolację.
Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt, który jest dostępny przez cały rok. Można spotkać odmiany dziko rosnące w lesie albo nawet samemu uprawiać je w ogródku albo na działce, jednak najwięcej tych grzybów pochodzi ze specjalnych hal uprawowych, gdzie utrzymywana jest odpowiednia temperatura i wilgotność. Pieczarki są niskokaloryczne i są źródłem cennych składników odżywczych. Stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, zawierają selen, miedź, potas, a także witaminy A, B, D oraz E.
W sklepach można spotkać ich 3 rodzaje:
Pieczarki mogą służyć za dodatek wzbogacający smak określonego dania albo jako główny składnik – szczególnie w daniach wegetariańskich. Łatwo je przechowywać, długo zachowują świeżość, a ich obróbka termiczna jest dość prosta. Nie potrzeba zbyt wiele czasu, aby je upiec, usmażyć albo poddusić na patelni. To tylko niektóre z powodów, które sprawiają, że warto uwzględnić je w swojej diecie. Jednak żeby je regularnie jeść, najpierw trzeba wiedzieć, co można zrobić z pieczarek.
Zaczniemy od dań obiadowych. W naszym zestawieniu znajdują się zarówno dania wegetariańskie, jak również te na bazie mięsa, gdzie pieczarki stanowią jeden z dodatków. Nie wiesz, jak podać pieczarki do obiadu? Oto kilka ciekawych sposobów.
Pieczarki równie dobrze sprawdzą się jako składnik kolacji. Co można z nich zrobić na trochę mniejszy apetyt?
Wiesz już, co zrobić z pieczarek? Możliwości jest sporo. Choć w zestawieniu pominęliśmy te najbardziej oczywiste, jak naleśniki z pieczarkami czy makaron z sosem pieczarkowym, to o tych prostych daniach też warto pamiętać, bo od lat królują na polskich stołach.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies