Co zrobić z drożdży na słodko, a co na słono? Pomysły

Co zrobić z drożdży? Pierwsze skojarzenie to drożdżówka albo szerzej – ciasto drożdżowe. Tak naprawdę zastosowanie jest jednak znacznie szersze, a lista dań, do których drożdże można wykorzystać, to naprawdę temat na długi artykuł. Jeśli wciąż do końca nie wiesz, co można zrobić z drożdży koniecznie zobacz nasze pomysły.Co zrobić z drożdży na słodko, a co na słono? Pomysły

Dlaczego warto jeść potrawy na bazie drożdży?

Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które odpowiadają za beztlenową fermentację. W kuchni są wykorzystywane do przygotowania wielu wypieków. To właśnie dzięki nim ciasto rośnie i zwiększa znacząco swoją objętość. Warto mieć też świadomość, że drożdże są bardzo zdrowe. Już w starożytności zwrócono uwagę na fakt, że ich spożycie wspomaga pracę jelit. Współczesne badania tylko to potwierdziły. Drożdże to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnika i tłuszczów wielonasyconych. Są też dobrym źródłem kwasu foliowego, dostarczają do organizmu magnez, mangan i żelazo.

Zanim podpowiemy, co zrobić z drożdży, warto jeszcze wymienić ich rodzaje. Obecnie można spotkać w sklepach 2 warianty:

  • drożdże świeże, które należy przechowywać w lodówce,
  • drożdże instant, czyli suszone drożdże o zmniejszonej objętości – 7g drożdży tego typu odpowiada 25g drożdży świeżych. Czytając przepis na określoną potrawę, warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość drożdży, ale również ich rodzaj.

Co zrobić z drożdży na słodko?

Jeśli zapytamy, co można zrobić z drożdży, większość osób obytych w sztuce kulinarnej w pierwszej kolejności wymieni zapewne słodkie wypieki. I słusznie! W tej kategorii można znaleźć dla drożdży wiele zastosowań. Jaki przepis szczególnie polecamy osobom, które nie wiedzą, co zrobić z drożdży na słodko? Oto nasza lista!

  • Fit pączki bez cukru – to ciekawy przepis nie tylko na Tłusty Czwartek! Przepis umożliwia wykonanie popularnego przysmaku w mniej kalorycznej wersji – przede wszystkim bez cukru. Odrobinę słodkości nadaje ciastu miód. Unikamy także smażenia w głębokim tłuszczu – pączki piecze się w piekarniku przez 15 minut. Jako posypki, zamiast cukru pudru, używany w tej wersji ksylitolu.
  • Wegańska babka pomarańczowa – następny zdrowy przepis, który łatwo można przygotować w domu. Ciasto robi się, wykorzystując mąkę pszenną lub orkiszową, cukier trzcinowy oraz mleko roślinne. Charakterystyczny smak nadaje skórka pomarańczy oraz… sok pomarańczowy, który jest składnikiem lukru.
  • Jagodzianki – idealne dane sezonowe – warto je przygotować, gdy jagody będą łatwo dostępne i niedrogie. Drożdże instant miesza się z przesianą mąką, jajkiem, masłem, cukrem i odrobiną soli. Wszystkie składniki łączy się z ciepłym mlekiem i pozostawia powstałe ciasto do wyrośnięcia. Potem pozostaje ulepić jagodzianki tak samo jak pierogi, a następnie – wypełnić jagodowym farszem.

 

Co zrobić z drożdży na słono?

  • Bezglutenowa pizza gryczana z szynka parmeńską i bazylią – to ciekawa opcja dla miłośników kuchni włoskiej, którzy nie wiedzą, co zrobić z drożdży na słono. Pizza na bazie zmielonej kaszy gryczanej, mąki kukurydzianej i oliwy powstaje dość długo – ciasto odstawia się do lodówki na ok. 12 godzin, jednak na efekt zdecydowanie warto poczekać!
  • Paszteciki z soczewicą – alternatywna wersja tradycyjnego polskiego przepisu. Jak widać, pasztecików nie trzeba jadać wyłącznie jako dodatek do czerwonego barszczu. Poza tym nie muszą być wypełnione mięsem albo kapustą i grzybami. Farsz z soczewicy będzie miał świetny smak, zwłaszcza jeśli zostanie odpowiednio doprawiony za pomocą goździków, sosu sojowego, ziaren jałowca i słodkiej paprykiPomysł może się sprawdzić, gdy zastanawiasz się, co z drożdży na szybko da się przygotować. W tym przypadku czas przyrządzania potrawy nie będzie długi, bo na wyrośnięcie ciasta wystarczy 1,5 godziny.
  • Orkiszowy kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami – to potrawa kuchni słowiańskiej, przypominająca duży pieróg w kształcie spłaszczonego walca. W naszym przepisie nadzienie jest wykonane z kiszonej kapusty, ale kulebiaki można jeść także z wkładką z kaszy, jajek na twardo albo ryb.

 

Co zrobić z drożdży – wybierz tak, jak lubisz!

Co z drożdży na szybko, a na co potrzeba nieco więcej czasu? Skoro znasz naszą listę, łatwiej ci będzie wybrać coś, co będzie pasować do konkretnych potrzeb.
2
39
 

1 kg

2
19
 

1 szt.

1
29
 

1 szt.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu