Jednymi z najbardziej wyczekiwanych letnich owoców są czereśnie. Wykazują właściwości lecznicze, są pyszne i pożywne. Sprawdź, jakie składniki odżywcze znajdziesz w tych okrągłych owocach, a także co możesz zrobić z czereśni!
Sezon na czereśnie trwa krótko – zaczyna się zazwyczaj na początku czerwca i trwa do połowy lipca. Możemy cieszyć się nimi niewiele ponad miesiąc, ale ich zbiory są zazwyczaj obfite.
Czereśnie to drzewa mogące osiągać nawet 20-30 metrów. Owocami są kuliste pestkowce o barwie ciemnoczerwonej lub żółtej. Cechują się doskonałymi walorami smakowymi, a dodatkowo są źródłem wielu witamin i minerałów.
Czereśnie to owoce sezonowe składające się w 80% z wody. Pozostałe 20% stanowią witaminy, minerały, garbniki i kwasy organiczne. Czereśnie są przede wszystkim bogate w potas, który dobroczynnie wpływa na nerki, stawy i serce; witaminy z grupy B – zwłaszcza witaminy B5, wspomagającej leczenie artretyzmu; a także witaminy A i C, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu, działają oczyszczająco i odtruwająco, a dodatkowo poprawiają kondycję skóry. Porcja czereśni dostarcza również fosforu, wapnia, magnezu, dużej dawki jodu i błonnika pokarmowego.
Czereśnie są niskokaloryczne (ok 60 kcal/100 g), ale mają dużo cukru – warto spożywać je często, ale z umiarem. Na diecie redukcyjnej najlepiej sięgać po nie więcej niż 200 g tych owoców dziennie.
Świeże czereśnie świetnie smakują solo. To idealna i zdrowa przekąska, po którą sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Owoce te świetnie nadają się także do różnego rodzaju koktajli, lodów i innych i deserów, ale również do sałatek. Doskonałym przykładem może być sałatka ze świeżych czereśni, kurczaka, sałaty, sera mozzarella i przypraw – palce lizać!
Czereśnie mogą również stanowić bazę dla zup, np. zupy czereśniowej z tymiankiem. Jej przygotowanie składa się z kilku kroków – pierwszym z nich jest wydrylowanie owoców. Jedną szklankę czereśni należy odstawić, a resztę owoców wrzucić do garnka, dolać 1,5 litra wody, cukier, wino i przyprawy, a następnie gotować ok. 20 minut. Kolejne kroki to wyciągnięcie tymianku, cynamonu i goździków, zblendowanie całości, dodanie reszty czereśni i gotowanie jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę można podawać na ciepło, ale wybornie smakuje również schłodzona – to idealne danie na letnie upały!
Jako że sezon na czereśnie trwa stosunkowo krótko, warto kupić ich więcej i wykorzystać do przyrządzenia przetworów na zimę. Pamiętaj, aby zaopatrywać się w dojrzałe owoce, gdyż czereśnie zerwane z drzewa już nie dojrzewają. Z czereśni możesz przygotować soki, kompoty, konfitury, dżemy i galaretki. Przed włożeniem owoców do słoika czy innego naczynia należy usunąć pestki, ponieważ zawierają one trujące związki.
Latem jak najczęściej sięgaj po owoce sezonowe, m.in. po czereśnie. Są one skarbnicą witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce te są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Z ich pomocą stworzysz wyjątkowe dania, desery, a także zimowe przetwory.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies