Co można zrobić z ciasta francuskiego? To jeden ze składników, które daje nam szerokie spektrum możliwości. Delikatne i kruche, świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi smakami. Gdy nie wiemy, co zrobić z ciasta francuskiego, mamy zarówno opcje na śniadanie, jak i te na obiad oraz kolację.
Sprawdzą się tutaj kombinacje nie tylko z owocami czy warzywami, ale też różnymi rodzajami mięs. Nic więc dziwnego, że pomysł na ciasto francuskie goni pomysł – i raczej możemy mówić o nadmiarze możliwości niż ich braku.
Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko i w wersji wytrawnej? Przyjrzyjmy się najciekawszym możliwościom!
Szukając przepisów na to, co zrobić z ciasta francuskiego, często sięgamy po ciasto w postaci gotowych płatów. Jak wybrać najlepsze z opcji dostępnych na rynku? Warto porównać skład i sprawdzić, które z nich ma w składzie prawdziwe masło – to jeden z czynników decydujących, jak sprawdzi się gotowe ciasto.
Dobrze też zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. Ciasto oczywiście możemy mrozić. Gdy kupimy jednak wersję do trzymania w lodówce, kontrolujmy, czy nie nastała już najwyższa pora, by pomysł na ciasto francuskie wprowadzić w życie przed czasem, w którym utraci świeżość.
0,375 kg
16,51 zł/1 kg
A teraz przyjrzyjmy się, co można zrobić z ciasta francuskiego na śniadanie, obiad i kolację!
Co z ciasta francuskiego możemy przygotować na śniadanie? Proponujemy słodkie opcje!
To prosty i szybki pomysł na śniadanie dla całej rodziny: wystarczy, że płat ciasta francuskiego pokroimy na kwadraty, które następnie wypełnimy ulubioną konfiturą – malinową, śliwkową czy z fig. Całość zawijamy, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Najlepszy wybór dla fanów klasycznej kuchni francuskiej! Tym razem ciasto powinniśmy pociąć na trójkąty o wydłużonych bokach. Przy podstawie nakładamy łyżkę rozpuszczonej czekolady lub ulubionego kremu czekoladowego, a następnie zawijamy rogalik! Dojście do wprawy może chwilę zająć – warto potrenować. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190–200 stopni, aż się zarumienią.
Miłośnicy owoców sezonowych z pewnością docenią ten pomysł! Świetne połączenie smaków uzyskamy, łącząc budyń i brzoskwinie lub truskawki. Same ciastka mogą mieć kształt koszyczków: wystarczy wyciąć kwadraty, złożyć na pół, by później odciąć ich obramowania, zostawiając niewielkie połączenie przy zgięciu. Po rozwinięciu górny róg przekładamy na dół, a dolny na górę. Podobnie jak przy rogalikach – przyda się trochę wprawy!
Powstały koszyczek napełniamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dodajemy do budyniu pokrojone owoce sezonowe!
Oczywiście, składniki koszyczków możemy podmieniać, gdy szukamy innych pomysłów na to, co można zrobić z ciasta francuskiego na kolację lub obiad. Warto wtedy nafaszerować je warzywami lub mięsem.
Szukając pomysłu na ciasto francuskie w wersji wytrawnej, mamy równie wiele możliwości! Po jakie pomysły warto sięgnąć?
To zaskakujące połączenie jest naprawdę ekspresowym pomysłem na szybką pizzę na obiad czy kolację. Na cieście francuskim układamy ulubione składniki, by następnie zapiec je w rozgrzanym piekarniku, aż się zarumieni.
Ciasto układamy na dnie formy, po czym przygotowujemy farsz. Dobrze sprawdzi się szpinak w wielu połączeniach smakowych – możemy go łączyć z fetą lub innymi serami, dodawać mięso lub jajko, aby dostosować przepis do naszych preferencji smakowych. Quiche pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Ciasto francuskie pozwoli też urozmaicić kolację. Jeśli mamy ochotę na coś innego niż tradycyjne kanapki albo sałatka, możemy sięgnąć po poniższe przepisy.
W tym przepisie zaczynamy od przypieczenia spodu. Odwinięte z rulonu ciasto francuskie umieszczamy w formie i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
W tym samym czasie w misce mieszamy ricottę z 2 jajkami i ok. 50g parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę przelewamy na wyjęty z piekarnika spód i posypujemy parmezanem. Następnie na wierzchu układamy plasterki pomidorów malinowych. Posypujemy czarnymi oliwkami.
Tak przygotowaną tartę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min. Przed podaniem dekorujemy na wierzchu mozzarellą i posypujemy rukolą.
Najpierw na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w talarki, posoloną cebulę (ok. 5 sztuk). Po 15 minutach dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i na małym ogniu karmelizujemy jeszcze przez 25–30 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia doprawiamy garścią posiekanego tymianku.
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy ok. 12 cm, które na środku nakłuwamy widelcem. Na każdą tartaletkę nakładamy karmelizowaną cebulę, plaster koziego sera i odrobinę świeżego tymianku, pozostawiając puste brzegi, które potem smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, korzystając z funkcji termoobiegu.
Jak widać, ciasto francuskie daje nam wiele możliwości przygotowania pyszności dla całej rodziny i na słodko, i w wersji wytrawnej. Świetnie komponuje się z różnorakimi składnikami, więc to od nas tak naprawdę zależy, na jakie kompozycje smakowe się zdecydujemy!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies