Co to jest ricotta? Co można zrobić z tego sera?

Ricotta jest tuż obok mozzarelli i parmezanu wyróżnikiem kuchni włoskiej. Choć nieco mniej popularna i bardziej delikatna w smaku, to niezastąpiona jako składniki zarówno wielu potraw o charakterze wytrawnym, jak i słodkich deserów. Spopularyzowana w Polsce jest dostępna w większości dobrze zaopatrzonych marketów i daje wiele możliwości kulinarnych eksperymentów. Co zrobić z sera ricotta? Jak smakuje ten włoski przysmak?Co to jest ricotta

Co to jest ricotta?

Włoską ricottę w przeważającej liczbie przypadków produkuje się z delikatnej serwatki mleka krowiego, choć w sprzedaży można znaleźć również ricottę z mleka owczego i bawolego. Serek ma bardzo delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki temu, że jest miękki i aksamitny można bez problemu rozsmarować go na przykład na naleśniku czy kromce chleba. Poza konsystencją ricottę wyróżnia również delikatny smak i bardzo szerokie kuchenne zastosowanie.

Jak smakuje ricotta?

Tak naprawdę fenomen ricotty tkwi w jej neutralności. Choć dla wielu smak tego sera może być kompletnie bez wyrazu, inni wyczują w nim charakterystyczne słodkie nuty i wpiszą na listę ulubionych produktów spożywczych. Zarówno konsystencja, smak, jak i niemal niewyczuwalny zapach ricotty sprawiają, że jest ona niezastąpionym składnikiem wielu potraw i słodkich deserów.

Co można zrobić z sera ricotta?

Ricotta to prawdziwy bohater kuchni. Jest tak uniwersalna, że z powodzeniem można ją wykorzystać zarówno do słodkich pyszności, jak i wytrawnych potraw, bo z pewnością nie zaburzy ani nie zdominuje ich smaku. Jak wykorzystać ser ricotta w kuchni? Jest na to wiele sposobów. Zacznijmy od podstaw.

Ricotta na śniadanie

Serek ricotta dobrze sprawdzi się rano, jako forma pożywnego śniadania. Warto zastąpić nim klasyczny ser biały i przygotować pyszny twarożek z ricotty z dodatkiem szczypiorku, koperku i pokrojonej drobno rzodkiewki. Można też rozsmarować go na kromce ciemnego pieczywa z dodatkiem prawdziwego masła. Miłośnicy śniadań na słodko mogą wykorzystać ricottę jako bazę nadzienia dla naleśników lub delikatny mus do omleta.

Ricotta w porze obiadowej i na kolację

Dania z wykorzystaniem ricotty doskonale sprawdzą się też w porze obiadowej lub na kolację. Z jego użyciem możesz przygotowywać aksamitne sosy do makaronów, pyszne tarty z warzywami, a nawet pizzę. Rozdrobioną w palcach ricottą można opruszyć sałatkę ze świeżych zielonych warzyw i czerwonego buraka, z którym idealnie się uzupełni. Co istotne w wielu przypadkach ricotta może zastąpić klasyczną mozzarellę lub mascarpone.

Desery z ricottą w roli głównej

Jak już wspomnieliśmy ricotta doskonale odnajdzie się jako składnik deserów. Zastąp nim klasyczny ser twarogowy, żeby upiec bardziej delikatny i lżejszy sernik. Dodaj do niego cukier waniliowy i ulubione owoce, by przygotować pyszny mus w pucharkach.

Sprawdzone przepisy na dania z serem ricotta w roli głównej

Istnieje wiele przepisów z serkiem ricotta w jednej z głównych ról. Każdy z nich jest inny i na swój sposób wyjątkowy, a przy tym naprawdę smaczny. Co przygotować z ricotty?

Naleśniki gryczane z ricottą

Żeby przygotować to pyszne danie, będziesz potrzebować:

  • szklankę mąki gryczanej,
  • 2 jaja kurze,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 250 g szpinaku,
  • 250 g sera ricotta,
  • kilka plasterków suszonych pomidorów.

Do podkreślenia smaku naleśników przydadzą się również ząbki czosnku (liczba według uznania), sól oraz gałka muszkatołowa.

Jak przygotować naleśniki?

  1. Mąkę, jajka i mleko dokładnie wymieszaj – możesz użyć tradycyjnej trzepaczki do jajek lub miksera. Dodaj szczyptę soli i usmaż dosyć cienkie naleśniki.
  2. Następnie przygotuj farsz. Liście szpinaku umyj i odkrój łodygi, a czosnek wyciśnij przez praskę.
  3. Wrzuć warzywa na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż, aż liście się skurczą, a czosnek zarumieni. Dodaj pokrojone drobniutko suszone pomidory i cały serek ricotta. Dopraw do smaku gałką i solą, a w końcowym etapie dokładnie wymieszaj.
  4. Naleśniki posmaruj dość obficie farszem i zwiń w rulonik. Smacznego!

Grzanki z ricottą i gruszką

Przygotuj:

  • około 1/3 szklanki ricotty,
  • 4 łyżki miodu pszczelego,
  • odrobinę startej skórki pomarańczy,
  • dojrzałą gruszkę,
  • 3 łyżki płatków migdałów,
  • 2 kromki chleba tostowego.

Jak zrobić grzanki z ricottą?

  1. W misce połącz ze sobą ser ricotta ze skórką z pomarańczy, miodem i solą.
  2. Suchą patelnię podgrzej na kuchence i upraż na niej migdały (koniecznie bez dodatku tłuszczu).
  3. Gruszkę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Następnie opiecz chleb tostowy i wyłóż na kromki kolejno serek z dodatkami, plastry gruszki i płatki migdałowe.

Makaron z ricottą, dynią i szybką parmeńską

Przygotuj:

  • makaron rurki,
  • 50 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g ricotty,
  • szklankę mleka (250 ml),
  • małą cebulkę,
  • 300 g świeżej dyni,
  • przyprawy i dodatki, takie jak oliwa, masło oraz zielona bazylia lub rukola.

Jak zrobić danie?

  1. Zacznij od obróbki dyni. Należy ją obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła i oliwy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
  2. Następnie dodaj do dyni odrobinę gałki muszkatołowej oraz szklankę mleka – gotuj razem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W garnku ugotuj makaron al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu.
  4. Na drugiej patelni podsmaż na odrobinie oliwy szynkę parmeńską.
  5. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i polej nimi wyłożony wcześniej na talerz makaron. Całość możesz udekorować listkami bazylii lub wiórkami startego parmezanu.

Jak widzisz, istnieje wiele przepisów na dania z wykorzystaniem ricotty. Wypróbuj je, a przekonasz się, że ten włoski, delikatny serek zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu