Ricotta jest tuż obok mozzarelli i parmezanu wyróżnikiem kuchni włoskiej. Choć nieco mniej popularna i bardziej delikatna w smaku, to niezastąpiona jako składniki zarówno wielu potraw o charakterze wytrawnym, jak i słodkich deserów. Spopularyzowana w Polsce jest dostępna w większości dobrze zaopatrzonych marketów i daje wiele możliwości kulinarnych eksperymentów. Co zrobić z sera ricotta? Jak smakuje ten włoski przysmak?
Włoską ricottę w przeważającej liczbie przypadków produkuje się z delikatnej serwatki mleka krowiego, choć w sprzedaży można znaleźć również ricottę z mleka owczego i bawolego. Serek ma bardzo delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki temu, że jest miękki i aksamitny można bez problemu rozsmarować go na przykład na naleśniku czy kromce chleba. Poza konsystencją ricottę wyróżnia również delikatny smak i bardzo szerokie kuchenne zastosowanie.
Tak naprawdę fenomen ricotty tkwi w jej neutralności. Choć dla wielu smak tego sera może być kompletnie bez wyrazu, inni wyczują w nim charakterystyczne słodkie nuty i wpiszą na listę ulubionych produktów spożywczych. Zarówno konsystencja, smak, jak i niemal niewyczuwalny zapach ricotty sprawiają, że jest ona niezastąpionym składnikiem wielu potraw i słodkich deserów.
Ricotta to prawdziwy bohater kuchni. Jest tak uniwersalna, że z powodzeniem można ją wykorzystać zarówno do słodkich pyszności, jak i wytrawnych potraw, bo z pewnością nie zaburzy ani nie zdominuje ich smaku. Jak wykorzystać ser ricotta w kuchni? Jest na to wiele sposobów. Zacznijmy od podstaw.
Serek ricotta dobrze sprawdzi się rano, jako forma pożywnego śniadania. Warto zastąpić nim klasyczny ser biały i przygotować pyszny twarożek z ricotty z dodatkiem szczypiorku, koperku i pokrojonej drobno rzodkiewki. Można też rozsmarować go na kromce ciemnego pieczywa z dodatkiem prawdziwego masła. Miłośnicy śniadań na słodko mogą wykorzystać ricottę jako bazę nadzienia dla naleśników lub delikatny mus do omleta.
Dania z wykorzystaniem ricotty doskonale sprawdzą się też w porze obiadowej lub na kolację. Z jego użyciem możesz przygotowywać aksamitne sosy do makaronów, pyszne tarty z warzywami, a nawet pizzę. Rozdrobioną w palcach ricottą można opruszyć sałatkę ze świeżych zielonych warzyw i czerwonego buraka, z którym idealnie się uzupełni. Co istotne w wielu przypadkach ricotta może zastąpić klasyczną mozzarellę lub mascarpone.
Jak już wspomnieliśmy ricotta doskonale odnajdzie się jako składnik deserów. Zastąp nim klasyczny ser twarogowy, żeby upiec bardziej delikatny i lżejszy sernik. Dodaj do niego cukier waniliowy i ulubione owoce, by przygotować pyszny mus w pucharkach.
Istnieje wiele przepisów z serkiem ricotta w jednej z głównych ról. Każdy z nich jest inny i na swój sposób wyjątkowy, a przy tym naprawdę smaczny. Co przygotować z ricotty?
Żeby przygotować to pyszne danie, będziesz potrzebować:
Do podkreślenia smaku naleśników przydadzą się również ząbki czosnku (liczba według uznania), sól oraz gałka muszkatołowa.
Jak przygotować naleśniki?
Przygotuj:
Jak zrobić grzanki z ricottą?
Przygotuj:
Jak zrobić danie?
Jak widzisz, istnieje wiele przepisów na dania z wykorzystaniem ricotty. Wypróbuj je, a przekonasz się, że ten włoski, delikatny serek zagości w Twojej kuchni na dłużej!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies