Pyszne owoce morza połączone z ryżem i mieszanką wybranych przykład to prawdziwa uczta dla zmysłów i podniebienia. Mowa o paelli, czyli regionalnym przysmaku kuchni hiszpańskiej. Choć zdecydowanie warto wybrać się do Katalonii i spróbować oryginału tego dania to można je też łatwo przyrządzić we własnej kuchni. Co to jest Paella i jak ją przygotować? Zdradzamy tajniki tej wybornej potrawy.
Jeśli zastanawiasz się, co to jest paella, śpieszymy z odpowiedzią. To danie kuchni śródziemnomorskiej powstaje w wyniku połączenia ryżu, owoców morza i przypraw, choć w praktyce dozwolone są także inne składniki, takie jak mięso, różne warzywa i grzyby. Jeśli trzeba by było porównać paellę do jakiegoś innego europejskiego dania, można by wskazać włoskie risotto.
Podstawowym składnikiem, który stanowi paellę, jest ryż. Ziarenka ryżu gotuje się w wodzie, a najlepiej w bulionie z dodatkiem przypraw i pozostałych dodatków potrawy. Tajemną przyprawą paelli jest szafran, który gwarantuje jej piękny, żółty kolor. Oczywiście w zależności od regionu danie to przyrządza się inaczej, a hiszpańskie gospodynie mają swoje tajemne sposoby na jej wyborny smak. Niektóre z nich dla podkreślenia smaku dodają do potrawy odrobię wina.
Paella uchodzi na hiszpańską wizytówkę całego kraju. Jest tak popularna, że z powodzeniem można zjeść ją w każdym regionie Hiszpanii. Samo danie wywodzi się z prowincji Walencja, która leży nad Morzem Śródziemnym. Według historyków pomysł na stworzenie pierwotnej wersji paelli wziął się z potrzeby przygotowania szybkiego i pożywnego posiłku dla miejscowych mężczyzn, którzy potrzebowali sowitego posiłku, by mieć siłę do dalszej pracy na roli.
Jeśli tylko masz ochotę na pyszną paellę, nie musisz lecieć do Hiszpanii. Danie z powodzeniem możesz przygotować we własnej kuchni. Przedstawiamy sprawdzonymi przepis na paellę domowej roboty.
Możesz nie mieć stałego dostępu do świeżych owoców morza. Na szczęście do przygotowania paelli z powodzeniem można wykorzystać mrożonki. Poddane działaniu niskich temperatur krewetki, mule czy ośmiornice dobrze zachowują swoją konsystencję i walory smakowe, a co najważniejsze, można je znaleźć w większości dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych.
Marzy Ci się śródziemnomorska paella? Jakich przypraw użyć? Do przygotowania tej potrawy wcale nie będziesz potrzebować całej gamy różnorodnych dodatków. Swój oryginalny smak danie zawdzięcza przede wszystkim sokom warzyw i owoców morza, a także szafranowi, który gwarantuje jego piękny, żółty kolor. Dla podkreślenia smaku paellę możesz przyprawić szczyptą soli bądź pieprzu. Osoby, które lubią dania na ostro, mogą śmiało dodać do szczyptę mielonej papryczki chilli.
Paella nie byłaby paellą, jeśli serwowalibyśmy ją na eleganckich talerzach. W swojej oryginalnej wersji potrawę podaje się w naczyniu, w którym była przygotowania, czyli na dużej i głębokiej patelni. Tak podaną potrawę można postawić na stół i dać gościom pełną swobodę biesiadowania. Mogą nakładać sobie porcje dania na talerzyki lub jeść ją bezpośrednio z patelni, a warto podkreślić, że według wielu osób właśnie tak smakuje najlepiej.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies