Paella – co to za danie i skąd pochodzi?

Pyszne owoce morza połączone z ryżem i mieszanką wybranych przykład to prawdziwa uczta dla zmysłów i podniebienia. Mowa o paelli, czyli regionalnym przysmaku kuchni hiszpańskiej. Choć zdecydowanie warto wybrać się do Katalonii i spróbować oryginału tego dania to można je też łatwo przyrządzić we własnej kuchni. Co to jest Paella i jak ją przygotować? Zdradzamy tajniki tej wybornej potrawy.Paella, co to za danie?

Paella – co to za danie?

Jeśli zastanawiasz się, co to jest paella, śpieszymy z odpowiedzią. To danie kuchni śródziemnomorskiej powstaje w wyniku połączenia ryżu, owoców morza i przypraw, choć w praktyce dozwolone są także inne składniki, takie jak mięso, różne warzywa i grzyby. Jeśli trzeba by było porównać paellę do jakiegoś innego europejskiego dania, można by wskazać włoskie risotto.

Podstawowym składnikiem, który stanowi paellę, jest ryż. Ziarenka ryżu gotuje się w wodzie, a najlepiej w bulionie z dodatkiem przypraw i pozostałych dodatków potrawy. Tajemną przyprawą paelli jest szafran, który gwarantuje jej piękny, żółty kolor. Oczywiście w zależności od regionu danie to przyrządza się inaczej, a hiszpańskie gospodynie mają swoje tajemne sposoby na jej wyborny smak. Niektóre z nich dla podkreślenia smaku dodają do potrawy odrobię wina.

Paella – skąd pochodzi?

Paella uchodzi na hiszpańską wizytówkę całego kraju. Jest tak popularna, że z powodzeniem można zjeść ją w każdym regionie Hiszpanii. Samo danie wywodzi się z prowincji Walencja, która leży nad Morzem Śródziemnym. Według historyków pomysł na stworzenie pierwotnej wersji paelli wziął się z potrzeby przygotowania szybkiego i pożywnego posiłku dla miejscowych mężczyzn, którzy potrzebowali sowitego posiłku, by mieć siłę do dalszej pracy na roli.

Jak przyrządzić pyszną paellę z owocami morza?

Jeśli tylko masz ochotę na pyszną paellę, nie musisz lecieć do Hiszpanii. Danie z powodzeniem możesz przygotować we własnej kuchni. Przedstawiamy sprawdzonymi przepis na paellę domowej roboty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej oliwę. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w paseczki kurczaka.
  2. Kiedy mięso lekko się zarumieni, dorzuć do niego poszatkowaną drobno cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smaż wszystko razem, aż warzywa puszczą soki i wszystko razem będzie „pływać”.
  3. Na osobną patelnię wyłóż owoce morza (warto wyjąć je z zamrażarki chwilę wcześniej, żeby pozbyć się grubej warstwy lodu) i smaż, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru.
  4. Kiedy owoce morza będą gotowe, połącz je z kurczakiem i warzywami, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Ważne! Z żadnej z patelni nie należy wylewać soku, bo to właśnie w nich ukryty jest wspaniały smak tej hiszpańskiej potrawy.
  6. Do połączonych składników dodaj mrożony groszek, odpowiednią ilość wody (1 kubek ryżu = 2 kubki wody) i 2 kostki rosołowe. Posyp potrawę szafranem i gotując na wolnym ogniu, doprowadź do wrzenia.
  7. Kiedy soki wraz z wodą będą bulgotać, dodaj do nich ryż, przykryj pokrywą i podgrzewaj całość do momentu, aż wchłonie większość wody (od czasu do czasu mieszając).
  8. W końcowym etapie przygotowywania potrawy wyłóż na ryż mrożone krewetki i posyp posiekaną natką pietruszki.
  9. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj kilka minut, do momentu, aż krewetki będą jędrne i ładnie się zarumienią. Gotowe!

Domowa paella – przydatne wskazówki

Możesz nie mieć stałego dostępu do świeżych owoców morza. Na szczęście do przygotowania paelli z powodzeniem można wykorzystać mrożonki. Poddane działaniu niskich temperatur krewetki, mule czy ośmiornice dobrze zachowują swoją konsystencję i walory smakowe, a co najważniejsze, można je znaleźć w większości dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych.

Marzy Ci się śródziemnomorska paella? Jakich przypraw użyć? Do przygotowania tej potrawy wcale nie będziesz potrzebować całej gamy różnorodnych dodatków. Swój oryginalny smak danie zawdzięcza przede wszystkim sokom warzyw i owoców morza, a także szafranowi, który gwarantuje jego piękny, żółty kolor. Dla podkreślenia smaku paellę możesz przyprawić szczyptą soli bądź pieprzu. Osoby, które lubią dania na ostro, mogą śmiało dodać do szczyptę mielonej papryczki chilli.

Sztuka serwowania – jak podawać paellę?

Paella nie byłaby paellą, jeśli serwowalibyśmy ją na eleganckich talerzach. W swojej oryginalnej wersji potrawę podaje się w naczyniu, w którym była przygotowania, czyli na dużej i głębokiej patelni. Tak podaną potrawę można postawić na stół i dać gościom pełną swobodę biesiadowania. Mogą nakładać sobie porcje dania na talerzyki lub jeść ją bezpośrednio z patelni, a warto podkreślić, że według wielu osób właśnie tak smakuje najlepiej.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu