Czy wiesz, co to jest kawior? Ta potrawa długo uchodziła za luksusową, ale dziś jest już bardziej dostępna niż przed laty. Może się również wydawać, że jest to składnik, który trudno dopasować do jakiegoś dania. Czy faktycznie tak jest? Jeśli zastanawiasz się, z czego jest kawior i co warto o nim wiedzieć, u nas przeczytasz najważniejsze informacje!
Czy wiesz, co to jest kawior? Ta potrawa długo uchodziła za luksusową, ale dziś jest już bardziej dostępna niż przed laty. Może się również wydawać, że jest to składnik, który trudno dopasować do jakiegoś dania. Czy faktycznie tak jest? Jeśli zastanawiasz się, z czego jest kawior i co warto o nim wiedzieć, u nas przeczytasz najważniejsze informacje!
Kawior to nic innego jak ikra ryby, która dla wielu jest cenionym przysmakiem. Niegdyś pozyskiwali go rybacy. Dziś natomiast pochodzi ze specjalnych hodowli. Za pomocą specjalnych hormonów, wspiera się produkcję komórek jajowych, a następnie wydobywa wyprodukowane jajeczka, nie uśmiercając ryby.
Z jakiej ryby pochodzi i jak smakuje kawior? To zależy od jego rodzaju. Jajeczka różnią się wielkością, barwą i oczywiście smakiem. Na tej podstawie można wyróżnić kilka kategorii, w zależności od tego, z jakiej ryby jest kawior.
Czasami występują tańsze odpowiedniki kawioru, jak na przykład ikra z taszy – niewielkiej ryby żyjącej w Bałtyku. Jej jajeczka są sztucznie barwione na kolor czarny lub czerwony, by przypominały szlachetne odmiany kawioru.
Ciekawostką pozostaje fakt, że we Francji kawiorem nazywa się także… jaja ślimaków. To tak zwany kawior ślimaczy, czyli caviar d’escargots.
Skoro wiadomo już, z czego jest kawior, pora dowiedzieć się, czy jest zdrowym daniem.
Dokładne wartości odżywcze zależą od tego, z jakiej ryby jest kawior. Niemniej w tym miejscu możemy podać uśrednione dane i charakterystyczne wspólne cechy różnych rodzajów kawioru. O czym zatem pamiętać, zanim zechcemy spróbować tego produktu?
Kawior, podobnie jak ryby, zawiera kwasy omega-3. To ważny składnik w organizmie, którego większość osób spożywa zbyt mało. W odpowiedniej ilości wzmacnia koncentrację, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi. Kawior jest także bogaty w witaminę A, witaminę E oraz cynk.
Chociaż bez wątpienia kawior ma raczej dobry wpływ na zdrowie, to gdy jemy inne produkty (na przykład owoce, warzywa, ryby), możemy dostarczyć do organizmu te same potrzebne substancje. Jeśli zatem szukasz sposobów na dostarczenie do organizmu cennych kwasów omega, zobacz koniecznie nasz inny poradnik – zdrowie jest omega, czyli jak jeść zdrowe tłuszcze. Swego czasu podkreślano także fakt, że kawior może być dobrym afrodyzjakiem. Te rewelacje nie znalazły jednak odzwierciedlenia w badaniach naukowych, więc z dzisiejszej perspektywy można to traktować wyłącznie jako anegdotę.
Wiemy już, co to jest kawior. Chcąc spróbować tego przysmaku, warto natomiast wiedzieć, w jaki sposób go spożywać. Traktowany jest jako przystawka, a nie element dania głównego. Można go jeść bez żadnych dodatków, a także z chlebem albo z blinami. Niezależnie od formy podania, najważniejsze jest, żeby kawior był dobrze schłodzony. Dobrze wiedzieć również, że bez względu na to, z jakiej ryby jest kawior (czarny, czerwony lub biały), nie należy go rozsmarowywać. Ikra jest delikatna i pod wpływem nacisku pęknie i straci swój niepowtarzalny smak.
Wiadomo, z czego jest kawior, ale czy jego smak faktycznie jest wart wysokiej ceny? Wiele zależy od gustu oraz indywidualnych upodobań. Kawior ma dość intensywny, słodko-słony smak i jest sycącą potrawą – w 100g produktu jest niemal 300 kalorii. Żeby wiedzieć, jak smakuje kawior, po prostu trzeba go spróbować. Wiele osób poleca spożywanie kawioru z alkoholem. Do kawioru często podaje się zimną wódkę, koniak albo wino.
Jeśli chcesz wypróbować nowe smaki i poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, zdecydowanie warto postawić na kawior. Co to znaczy? Okazuje się, że wielu ludzi stroni od nowych potraw i składników a kawior uważa za trudno dostępny afrodyzjak. Mimo wszystko zachęcamy, otwórz swoje kubki smakowe na nowe doznania! Po tak wykwintną potrawę można sięgnąć chociażby wtedy, gdy chcemy stworzyć romantyczny nastrój.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies