Co do frytek? Najlepsze pomysły na dania z frytkami

Frytki to jedna z najbardziej popularnych potraw. Są bardzo proste w przygotowaniu, mogą być oddzielnym daniem lub dodatkiem do smażonych czy pieczonych mięs i ryb. Najczęściej krojone w słupki, smażone w głębokim tłuszczu lub przyrządzane w piekarniku ziemniaki (bądź inne warzywa) podawane są z solą i ketchupem. Istnieje jednak wiele alternatywnych sposobów ich wykorzystania i serwowania.Co do frytek? Najlepsze pomysły na dania z frytkami

Frytki solo

Frytki same w sobie mogą stanowić oddzielną potrawę. Nie jest tajemnicą, że jest to jedno z ulubionych dań dzieci, które wprost uwielbiają zajadać się smażonymi ziemniaczanymi „słupkami” zarówno w domu, jak i w restauracjach.

Frytki można spożywać z ketchupem, majonezem lub innymi sosami w zależności od upodobań i preferencji. Do frytek świetnie sprawdzają się dipy, np. czosnkowy czy serowy.

Z czym podawać frytki?

W Polsce najczęściej podaje się frytki jako dodatek do smażonych i grillowanych ryb. Jest to połączenie szczególne często spotykane w okresie letnim w nadmorskich kurortach. Lokale gastronomiczne serwują tam różnorodne ryby z frytkami – najczęściej z dodatkiem surówek lub sałatek. Wykorzystać do nich można sałaty (lodową lub masłową), kukurydzę, por, ogórki, pomidory czy cebulę, które wzbogacą smak podawanych potraw. Połącznie frytek ze smażoną rybą jest charakterystycznym i bardzo cenionym daniem również w Anglii („fish and chips”), gdzie najczęściej wykorzystuje się w tym celu panierowanego dorsza, skrapianego octem.

Frytki świetnie pasują także do mięs – zarówno tradycyjnych smażonych kotletów, jak
i obsypanych ziołami grillowanych steków. Panuje tutaj duża dowolność i w zależności od gustów i rodzaju podniebienia, każdy może wybrać coś dla siebie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości, przyrządź klasyczne frytki z grillowanymi szaszłykami – mięsnymi lub wegańskimi. Idealnym dopełnieniem takiego dania może być delikatna sałatka z pomidorków koktajlowych, cebuli, sałaty i mozzarelli.

Sprawdź pomysły na letnie grillowanie!

Nie tylko dania mięsne można wiązać z frytkami. Świetny efekt da również połączenie ich z sadzonym jajkiem i maczanie frytek w półpłynnym żółtku. Frytki wykorzystywane są również przez wielkie sieci gastronomiczne, które przygotowują je jako dodatek do hamburgerów, tortilli czy smażonych kurczaków.

Jak urozmaicić frytki?

Tak proste danie jak frytki da się urozmaicić na wiele sposobów. Przede wszystkim mogą mieć one różnorodne kształty. Na rynku dostępne są gotowe frytki proste, długie, krótkie, grubsze czy cieńsze, a nawet karbowane. Wydawać by się mogło, że to niewielka różnica, a jednak będzie widoczna na talerzu. Dodatkowo różne są także sposoby przyrządzenia frytek. W szczególnie ciekawy sposób powstają frytki belgijskie, ponieważ smażone są dwukrotnie na łoju wołowym, za każdym razem w innej temperaturze, dzięki czemu nabierają charakterystycznego wyglądu i smaku. Dodatkowo są większe od tych znanych w Polsce. Inną wersją przygotowania frytek jest sposób amerykański, który polega na wcześniejszym marynowaniu ich w miodzie, a później smażeniu, co nadaje frytkom oryginalnego aromatu i smaku.

Warto wspomnieć, że frytki możesz przyrządzić także z innych warzyw niż popularny ziemniak. Coraz częściej przygotowuje się je z batatów, pietruszki, marchewki, cukinii czy buraków, rozszerzając w ten sposób paletę smaków związaną z omawianą potrawą. Takie frytki, będąc mniej kaloryczne od tych tradycyjnych, włączane są do menu przez osoby, które chcą być fit. Sprawdź, z czego jeszcze możesz zrobić frytki!

Jak widać, frytki to niezwykle popularna potrawa. Świadczy o tym fakt, iż doczekały się one swojego święta – Dzień Frytek obchodzimy 13 lipca. Z tej okazji warto więc przygotować nie tylko tradycyjne frytki z ziemniaków, ale także inne warzywne wersje tego dania. Nie zapominajmy również, że będą idealnym duetem dla hamburgera podczas świętowania Dnia Hambugera, który również ma swoje święto!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu