Cieciorka a ciecierzyca – czy to na pewno to samo? Pisząc o różnych składnikach typowych dla kuchni wegetariańskiej, często używa się tych słów wymiennie. Niestety, to duży błąd! Różnica między cieciorką a ciecierzycą jest naprawdę istotna, bo w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż nazwy mają podobne. Czas wyjaśnić tę zagadkę, żeby raz na zawsze pozbyć się wątpliwości.
Ciecierzyca to roślina należąca do rodziny bobowatych. Od wielu lat jest uprawiana w krajach śródziemnomorskich, a także w Indiach, Chinach, Meksyku, Ameryce Południowej czy w Australii. Łatwo adaptuje się na wielu terenach, także tych, które nie obfitują w częste opady deszczów. Ciecierzyca może stanowić podstawę zdrowych dań, ponieważ dostarcza do organizmu wiele substancji odżywczych. Zawiera witaminy, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo. Dzięki duże zawartości błonnika daje poczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Jest również bogata w antyoksydanty, które chronią przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Ponadto ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jej jedzenie reguluje poziom glukozy we krwi. Wegetarianie cenią ciecierzycę jako dobre źródło białka. Ciecierzyca to główny składnik hummusu. Z ciecierzycy robi się także falafel. Warto dodać, że ciecierzyca (nazywana także grochem włoskim) ma ponad 40 gatunków.
Cieciorka to po prostu inna roślina. Nasiona cieciorki są mniejsze od ciecierzycy, mają równe kształty, są gładkie i błyszczące. Obie rośliny mają podobny smak i właściwości. Różnica między cieciorką a ciecierzycą jest zatem niewielka. Z tego właśnie powodu, nie tylko blogerzy kulinarni czy dietetycy, ale również producenci żywności stosują te nazwy wymiennie. Różnica między cieciorką a ciecierzycą na pierwszy rzut oka jest trudna do wychwycenia.
Różnica między cieciorką a ciecierzycą została już wyjaśniona, więc nie warto do tej kwestii wracać. Ale co z soczewicą – innym produktem lubianym przez wegetarian? To także roślina z rodziny strączkowych, które stanowią cenne źródło białka roślinnego. Ze względu na barwę, można wyróżnić kilka jej rodzajów:
Soczewica jest bogata w witaminę A, B6, C oraz K. Zawiera wapń, żelazo, niacynę, sód, cynk i potas. Może wpływać również na obniżanie poziomu cukru we krwi.
Soczewica a ciecierzyca – chociaż w powszechnej świadomości to podobne produkty, jest między nimi wiele istotnych różnic. Przede wszystkim, ciecierzyca w 100g produktu ma znacznie więcej kalorii niż soczewica. Zawiera także większą dawkę węglowodanów oraz tłuszczy roślinnych. To z właśnie tego powodu, potrawy z ciecierzycy są bardzo sycące. W składzie energetycznym soczewicy jest natomiast procentowo więcej białka.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, z ciecierzycy zrobione są najbardziej znane potrawy kuchni bliskowschodniej, jak hummus czy falafel. A jakie jest zastosowanie soczewicy?
Warto także wspomnieć o tym, ze z soczewicy wytwarzane są chrupki – takie jak Lentil Chips.
Jeśli zastanawiasz się, jak łatwo zrezygnować z jedzenia mięsa i nabiału, docenisz potrawy z wykorzystaniem wszystkich trzech roślin. Żeby bezmięsne posiłki nie były zbyt monotonne, warto uwzględniać w swoim jadłospisie potrawy z różnych roślin strączkowych, a nie skupiać się tylko na jednej, wybranej opcji. Ciecierzyca a soczewica – to nie jest decyzja, która zdefiniuje zawartość talerza na długi czas. Zwłaszcza że są przepisy, w których występują oba te składniki jednocześnie.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies