Cieciorka, ciecierzyca a soczewica – czym się od siebie różnią?

Cieciorka a ciecierzyca – czy to na pewno to samo? A może zastanawiasz się nad różnicą między soczewicą a ciecierzycą? Pisząc o różnych składnikach typowych dla kuchni wegetariańskiej, często używa się tych słów wymiennie. Niestety, to duży błąd! Różnica między cieciorką a ciecierzycą jest naprawdę istotna, bo w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż nazwy mają podobne. Czas wyjaśnić tę zagadkę, żeby raz na zawsze pozbyć się wątpliwości. Sprawdźmy, co to jest cieciorka i czym różni się od ciecierzycy, a czym od soczewicy.Soczewica a ciecierzyca

Ciecierzyca a cieciorka – co warto wiedzieć?

Ciecierzyca to roślina należąca do rodziny bobowatych. Od wielu lat jest uprawiana w krajach śródziemnomorskich, a także w Indiach, Chinach, Meksyku, Ameryce Południowej czy w Australii. Łatwo adaptuje się na wielu terenach, także tych, które nie obfitują w częste opady deszczu. Ciecierzyca może stanowić podstawę zdrowych dań, ponieważ dostarcza do organizmu wiele substancji odżywczych. A jakie są jej właściwości? Zawiera witaminy, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo. Dzięki dużej zawartości błonnika daje poczucie sytości i wspomaga pracę jelit. Jest również bogata w antyoksydanty, które chronią przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Ponadto ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że reguluje poziom glukozy we krwi. Wegetarianie cenią ciecierzycę za to, że jest dobrym źródłem białka. Ciecierzyca to główny składnik hummusu. Robi się z niej także falafel. Warto dodać, że ciecierzyca (nazywana także grochem włoskim) ma ponad 40 gatunków.

Cieciorka to zupełnie inna roślina. Nasiona cieciorki są mniejsze od ciecierzycy, mają równe kształty, są gładkie i błyszczące. Obie rośliny mają podobny smak i właściwości. Różnica między cieciorką a ciecierzycą jest zatem niewielka. Z tego właśnie powodu, nie tylko blogerzy kulinarni czy dietetycy, ale również producenci żywności stosują te nazwy wymiennie. Różnica między cieciorką a ciecierzycą na pierwszy rzut oka jest trudna do wychwycenia.

Ciecierzyca a soczewica – kolejna zagadka do rozwiązania!

Różnica między cieciorką a ciecierzycą została już wyjaśniona, więc nie warto do tej kwestii wracać. Ale co z soczewicą – innym produktem lubianym przez wegetarian? To także roślina z rodziny strączkowych, które stanowią cenne źródło białka roślinnego. Ze względu na barwę, można wyróżnić kilka jej rodzajów:

Soczewica jest bogata w witaminę A, B6, C oraz K. Zawiera wapń, żelazo, niacynę, sód, cynk i potas. Może wpływać również na obniżanie poziomu cukru we krwi.

Ciecierzyca czy soczewica – co jest lepsze i zdrowsze?

Soczewica a ciecierzyca – chociaż w powszechnej świadomości to podobne produkty, jest między nimi wiele istotnych różnic. Przede wszystkim, ciecierzyca w 100g produktu ma znacznie więcej kalorii niż soczewica. Zawiera także większą dawkę węglowodanów oraz tłuszczy roślinnych. To z właśnie tego powodu, potrawy z ciecierzycy są bardzo sycące. W składzie energetycznym soczewicy jest natomiast procentowo więcej białka.

Co jeszcze stanowi różnicę między soczewicą a ciecierzycą? Smak. Ciecierzyca jest łagodna, lekko orzechowa i może stanowić dodatek zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw. Soczewica – w zależności od rodzaju – jest pikantna, ale ciągle delikatna w smaku. Świetnie nada się do zup, sosów lub kremów. W zależności od potrawy, którą chcesz przygotować, musisz sam zdecydować, który produkt będzie ci potrzebny – soczewica czy ciecierzyca.

Ciecierzyca a soczewica – inne zastosowanie

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, ciecierzyca sprawdzi się w kuchni nawet początkującego kucharza. Przepisy są bardzo zróżnicowane, od łatwych po bardziej skomplikowane. Można do nich zaliczyć najbardziej znane potrawy kuchni bliskowschodniej, jak hummus czy falafel. A jakie jest zastosowanie soczewicy?

Warto także wspomnieć o tym, ze z soczewicy wytwarzane są chrupki – takie jak Lentil Chips.

Cieciorka a ciecierzyca, a może soczewica – co wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jak łatwo zrezygnować z jedzenia mięsa i nabiału, docenisz potrawy z wykorzystaniem wszystkich trzech produktów. Żeby bezmięsne posiłki nie były zbyt monotonne, warto uwzględniać w swoim jadłospisie potrawy z różnych roślin strączkowych, a nie skupiać się tylko na jednej, wybranej opcji. Ciecierzyca a soczewica – to nie jest decyzja, która zdefiniuje zawartość talerza na długi czas. Zwłaszcza że są przepisy, w których występują oba te składniki jednocześnie.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu