Co można zrobić z samych białek? Jak je wykorzystać?

Aromatyczny omlet, pachnąca wanilią babka piaskowa albo puszysty sernik baskijski – wiele przepisów wykorzystywanych w polskiej kuchni opiera się na dużej ilości jaj, które nie tylko nadają potrawom właściwej konsystencji, ale również pooprawiają ich smak. Jednak czasami zdarza się, że po przygotowaniu ciasta lub deseru wykorzystuje się jedynie żółtka. Co zrobić wtedy z białek, by ich nie zmarnować? Sprawdźmy!Co można zrobić z samych białek?

Czym właściwie jest białko jaja?

Białko jaj to substancja chroniąca i otaczająca żółtko, a jego podstawowym zadaniem jest osłona i właściwe odżywienie zarodka. Niskokaloryczne białko stanowi około 58% masy całego jaja kurzego i w przeciwieństwie do żółtka nie zawiera cholesterolu ani żadnych innych tłuszczów. Duża zawartość dobrze przyswajalnych protein sprawia, że białka jaj są podstawą niemal wszystkich diet wysokoproteinowych (nie licząc wegańskich).

Rola białek w kuchni

Jajka są częstym składnikiem wielu różnorodnych potraw, przekąsek, sałatek i deserów. Dodane do ciast zwiększają ich elastyczność, nadają ładny złocisty kolor oraz podkreślają smak. Z kolei ubite na sztywną pianę białka dodane do ciasta (np. murzynka, babki piaskowej) sprawiają, że wypieki nabierają puszystości i lżejszej konsystencji. A jak wykorzystać białka z jajek, które pozostały po wypieku, np. sernika? Możliwości jest naprawdę wiele!

Co zrobić z białek? Przysmaki z bezą w roli głównej

Na pytanie, co upiec z samych białek, jako pierwsza nasuwa się odpowiedź– oczywiście bezy! Śnieżnobiałe, chrupiące i niesamowicie słodkie… są nie tylko lubianym przez dzieci i dorosłych deserem, ale także składnikiem wielu tortów i ciast. Te najmniejsze, zwane potocznie bezikami (np. mini bezy z karmelizowanymi mandarynkami) są spożywane jako ciasteczka, świetnie pasujące do popołudniowej kawy lub herbaty. Z dużych płaskich blatów formuje się piętrowe torty przekładane zazwyczaj kremem z dodatkiem bakalii lub owoców.

Beza składka się przede wszystkim z cukru i białek ubitych razem na gęstą, sztywną pianę. Po uformowaniu na niewielkie ciasteczka lub blaty tortowe bezy są pieczone w niskiej temperaturze (około 160°C) przez około 1,5 godziny, dopóki nie zrobią się twarde. Do najpopularniejszych wypieków bezowych należą:

  • Tort Pavlova – to ciasto bezowe, które nie tylko prezentuje się niezwykle elegancko, ale także zachwyca słodkim smakiem przełamanym dodatkiem takich kwaskowatych owoców, jak truskawki, jagody, cytryny czy mieszanka świeżych owoców leśnych. Pomiędzy bezowymi blatami znajduje się puszysta bita śmietana zmieszana z wanilią lub syropem owocowym.
  • Tort Rafaello – słodkie bezy, aksamitny biały krem na białej czekoladzie i mnóstwo wiórków kokosowych… tort Rafaello jest nie tylko przepyszny, ale i łatwy w przygotowaniu, dlatego gdy nie mamy pomysłu na to, co można zrobić z białek na szybko, warto pomyśleć o tym kokosowym przysmaku.
  • Dacquoise (Dakłas) – trudno sobie odmówić drugiej porcji tego wyjątkowego tortu składającego się z dwóch bez i rozpływającej się w ustach masy z serków mascarpone i bakalii. Wierzch deseru najczęściej dekorowany jest pestkami dojrzałego granatu lub różnymi rodzajami orzechów oprószonymi gorzkim kakao.

Co zrobić z białek oprócz bezy?

Jednak z pozostałych po gotowaniu czy pieczeniu białek kurzych można zrobić nie tylko popularne bezy, ale także sporo innych, równie smacznych deserów lub ciast. Wystarczy je połączyć z innymi składnikami i w niespełna godzinę można wyczarować zaskakujące przysmaki, które pokochają zarówno domownicy, jak i nawet najbardziej wybredni goście.

  • Ciasto anielskie – słynie z delikatnej struktury i niemal śnieżnobiałego wnętrza otulonego złocistą skórką. Ten popularne w USA biszkopt swój charakterystyczny kolor zawdzięcza temu, że zamiast całych jaj lub żółtek do jego przygotowania zużywa się co najmniej szklankę samych białek. Angel cake najlepiej smakuje podany z bitą śmietaną udekorowaną niewielkimi owocami (maliny, jagody albo połówki truskawek).
  • Ptasie mleczko – leciutki, puszysty i przyjemnie śmietankowy w smaku deser bazujący na białkach, żelatynie oraz drobnoziarnistym cukrze należy do jednych z najbardziej lubianych przez dzieci i dorosłych ciast deserowych, zwłaszcza gdy delikatne jak pianka wnętrze otula cieniutka warstwa polewy czekoladowej.
  • Chrupiące kokosanki – to niewielkie ciasteczka składające się przede wszystkim z wiórek kokosowych. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut – a jaki jest efekt? Fantastyczny! Można się nimi zajadać zarówno w pracy czy w szkole, jak i podczas domowej imprezy.
  • Ciepłe lody – któż nie pamięta z dzieciństwa słodkiego deseru umieszczonego w chrupiącym waflowym kubku i polanego cieniutką warstwą czekolady! Jeśli nie wiecie, jak wykorzystać białka z jajek, przygotujcie ciepłe lody, których wyjątkowy smak na pewno przypadnie do gustu dużym i małym amatorom słodkości.
  • Pańska skórka – jest znanym warszawskim przysmakiem, który najczęściej można kupić podczas odpustów w przykościelnych straganach. Wytworzone z ubitych na sztywno białek, cukru, żelatyny i mąki ziemniaczanej cukierki nabierają odpowiedniego smaku i koloru dopiero po dodaniu gęstego soku owocowego, np. z truskawek, pomarańczy czy wiśni.
  • Lukier królewski – jest połączeniem cukru pudru i białek, służy do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek, ponieważ po zaschnięciu utwardza się, tworząc gładką, lekko błyszczącą warstwę na powierzchni wypieków. Z twardszego lukru można również przygotowywać stojące figurki będące doskonałą dekoracją deserów i jadalnych ozdób przygotowywanych na święta.

Wiesz już, co zrobić z białek jaj? Jeśli tak, to przyjemnego pichcenia – i smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu