Aronia to krzew z rodziny różowatych, pochodzący ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Roślina ta uprawiana jest również w Polsce, a jej owoce świetnie nadają się do różnorodnych przetworów. Podpowiadamy, jakie są właściwości aronii i co warto zrobić z jej owoców!
Aronia to skarbnica składników odżywczych. Można znaleźć w niej m.in. witaminy: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E i P, a także minerały, takie jak: żelazo, miedź, jod, mangan, wapń. W aronii występują również flawonoidy: kwercetyna, rutyna, leukocyjany, katechiny, antyocyjany, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
Znając najważniejsze właściwości aronii, możesz zdecydować, czy warto dodać ją do swojej diety. Jej regularne spożywanie może poprawić samopoczucie oraz może wspomóc odporność organizmu.
Występujące w owocach aronii bioflawonoidy chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami oraz wzmacniają ogólną odporność organizmu. Regularne spożywanie aronii może obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać chorobom układu krążenia, a także wzmacniać naczynia krwionośnie. Warto, aby po aronię sięgały osoby cierpiące na choroby oczu, a także na zapalenie pęcherza, gdyż zakwasza ona mocz. Ze względu na wiele licznych właściwości odżywczych aronia często określana jest mianem „superfood”.
Kiedy dojrzewa aronia? O tym, że aronia jest dojrzała, świadczy przede wszystkim zmiana koloru owoców na granatowy, prawie czarny. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na liście – stają się one wówczas żółte lub pomarańczowe. Od tego momentu należy odczekać jeszcze 2 tygodnie i dopiero je zerwać – owoce są dzięki temu mniej cierpkie. Aronia dojrzewa zazwyczaj pod koniec sierpnia lub na początku września. To, kiedy zrywać aronię, ma duże znaczenie, ponieważ pozwoli na dojrzenie owoców. Dzięki temu będą słodsze.
Owoce aronii są z reguły dość cierpkie i kwaśne, dlatego niewiele osób decyduje się je spożywać na surowo. Z powodzeniem można z nich jednak przyrządzać różne przetwory, np. soki, dżemy i nalewki. Co zrobić z aronii, żeby wykorzystać jej dobroczynne właściwości? Przedstawiamy kilka sposobów, z których możesz skorzystać.
Jeśli chcesz przyrządzić domowy sok z aronii, przygotuj 1 kg owoców, 250 g cukru, szklankę wody oraz cytrynę. Owoce umyj, odsącz i rozdrobnij za pomocą miksera. Następnie włóż je do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj przez ok. 30-40 minut. Kolejno przecedź sok przez sitko i przelej do przygotowanych butelek. Odwróć je kilka razy do góry dnem, aby wszystkie składniki raz jeszcze się wymieszały i odstaw je w chłodne miejsce.
Sok z aronii możesz pić z wodą, a także dodawać do herbaty czy polewać nim domowe lody.
Aronia najczęściej wykorzystywana jest do robienia soków. Jakie właściwości ma sok z aronii? Regularne picie tego napoju korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność i zapobiega występowaniu niektórych chorób. Dodatkowo może pomagać w trawieniu oraz wspierać organizm podczas walki z objawami grypy lub przeziębienia.
Sok z aronii można rozrabiać z wodą i pić jak kompot. Może występować również w innych postaciach. Sok, nektar a może napój – zobacz, co jest najzdrowsze!
W domowym zaciszu z łatwością przyrządzisz również dżem z aronii. Pierwszym krokiem jest umycie i wysuszenie owoców. Następnie przygotowany 1 kg należy zasypać ok. 1 kg cukru, w zależności od preferencji twoich i twoich domowników. Im więcej cukru, tym oczywiście domowy dżem będzie słodszy. Po zasypaniu owoców cukrem należy podgrzać całość w garnku, zalać wszystko połową szklanki wody i gotować aż do zgęstnienia – pilnuj przetworu, aby masa nie przypaliła się! Po zgęstnieniu owoców należy przełożyć powstały dżem do wyparzonych słoiczków i dobrze je zamknąć.
Z aronii możesz przygotować także leczniczą nalewkę. Spożywana w niewielkiej ilości może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, oczyścić organizm z toksyn, a także wspomóc w leczeniu przeziębienia.
Możesz przygotować większą ilość za jednym razem. Na pewno posłuży przez kilka sezonów. Warto wykorzystać ten przepis na aronię szczególnie wczesną jesienią, żeby była gotowa na sezon grypowy.
Choć aronia ma wiele dobroczynnych właściwości i jest bardzo zdrowa, powinny uważać na nią osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi, chorobę wrzodową, stany zapalne żołądka i dwunastnicy, chorobę wieńcową oraz zakrzepowe zapalenie żył. Jeśli masz wątpliwości, czy możesz sięgać po owoce aronii, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.
Po takiej konsultacji powinieneś lub powinnaś wiedzieć, czy przeciwskazania do spożywania aronii dotyczą Ciebie. Jeśli jednak Twoje zdrowie pozwala na włączenie jej do diety – nie zastanawiaj się!
Owoce aronii mają charakterystyczny cierpki smak. Jednak gdy wiemy, kiedy zbierać aronię, możemy zrobić z niej przetwory, które będą cieszyć przez kilka sezonów. Pomogą one utrzymać odporność i zmniejszą prawdopodobieństwo występowania różnych chorób.
W ofercie Carrefour znajdziesz wiele gotowych produktów z aronią w roli głównej, np. aronię kandyzowaną, sok z aronii, dżem z aronii o obniżonej zawartości cukrów czy herbatkę owocowo-ziołową.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies