Jak zrobić pierniczki? Przepis na świąteczny wypiek

Pieczenie korzennych pierniczków to jedna z tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierniczki, które będą nie tylko smaczne, ale też aromatyczne i rozpływające się w ustach, ten artykuł jest dla Ciebie. Zdradzimy Ci sprawdzony przepis na miękkie pierniczki świąteczne, a także zaprezentujemy kilka trików, dzięki którym Twoje wypieki zawsze będą udane!Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na pierniki – pierwsze kroki

Jak zrobić pierniczki? Pierwszym krokiem do przygotowania idealnych pierniczków jest zebranie wszystkich niezbędnych składników. Aby pierniki były aromatyczne i smaczne, ważne jest użycie wysokiej jakości przypraw korzennych, takich jak:

  • cynamon,
  • imbir,
  • goździki
  • i gałka muszkatołowa.

Przygotuj również miód, który nadaje pierniczkom charakterystyczny, głęboki smak oraz sprawia, że są miękkie. Warto również wcześniej przygotować wszystkie naczynia – blachę do pieczenia i foremki, aby cały proces przebiegał sprawnie. Pamiętaj też, aby rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury – zazwyczaj jest to około 170°C.

Przepis na świąteczne pierniki – wprowadź magię Świąt do swojego domu!

Jeśli chcesz, aby Twoje świąteczne pierniczki zachwyciły wszystkich domowników, koniecznie wykorzystaj sprawdzony przepis Carrefoura na miękkie pierniczki z lukrem.

Składniki

Na ciasto

Na lukier

  • 50g białka,
  • 250g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie

  1. Najpierw podgrzej w małym garnku miód, cukier i masło do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrabiaj masę, aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do tego miksera. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt miękka, wystarczy, że włożysz ją na kilka minut do lodówki.
  3. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na grubość około 2-3 mm na stolnicy posypanej mąką.
  4. Wykorzystaj wcześniej przygotowane foremki, aby wykroić pierniczki z ciasta. To najprzyjemniejsza część pieczenia pierniczków, która cieszy zarówno młodszych, jak i starszych członków rodziny.
  5. Pierniczki należy przełożyć na papier do pieczenia i piec przez około 10 minut w temperaturze 170°C
  6. Po ostudzeniu koniecznie przełóż je do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i zaczekaj aż zmiękną. Możesz udekorować je od razu albo tuż przed świętami.

Przygotowanie słodkiego lukru również nie powinno przysporzyć Ci trudności. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w misce i ubijesz je mikserem na wolnych obrotach, aż do momentu, gdy powstanie jednolity, gęsty i przede wszystkim lśniący lukier. Co zrobić, jeśli lukier będzie zbyt rzadki? Wtedy należy dodać więcej cukru pudru. Z kolei, jeśli uzyskana masa będzie zbyt gęsta – trzeba dodać do niego sok z cytryny.

Zbyt twarde pierniki? Poznaj prosty trik!

Przepis na pierniczki nie jest trudny w wykonaniu, ale czasem może zrobić psikusa. Jeśli więc zdarzy się, że Twoje pierniczki po upieczeniu są zbyt twarde, nie musisz się martwić – jest prosty sposób, aby to naprawić. Wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika z plasterkiem świeżego jabłka lub pomarańczy. Owoc odda wilgoć, a pierniki staną się miękkie już po kilku dniach. Pamiętaj jednak, aby regularnie sprawdzać ciasteczka i wymieniać owoc.

Kiedy najlepiej upiec świąteczne pierniczki?

Pieczenie pierniczków najlepiej zaplanować na około 2-3 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. Świeżo upieczone korzenne ciasteczka mogą być nieco twarde, dlatego po upieczeniu warto je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby mogły nabrać wilgoci i zyskać miękkość.

Jeżeli jednak wolisz miękkie pierniczki, które można zjeść od razu po upieczeniu, możesz przygotować je na kilka dni przed świętami. W tym przypadku użycie składników takich jak miód lub śmietana sprawia, że pierniczki pozostają miękkie bez konieczności 2-3 tygodniowego leżakowania w pojemniku. Jest to świetna opcja, jeśli do Świąt zostało mało czasu.

Sprawdź też: Ile piec pierniki w piekarniku?

Rodzinne pieczenie świątecznych pierniczków!

Proste przepisy na pierniki to świetny sposób, aby zgromadzić całą rodzinę w kuchni i zaangażować domowników w przygotowania do Świąt. O czym pamiętać?

  • Przed rozpoczęciem pieczenia pierniczków przygotuj wszystkie składniki i rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Do przygotowania pierników potrzebne są m.in. mąka, miód, masło, jajka oraz przyprawy korzenne.
  • Dodatek miodu oraz odpowiedni czas pieczenia sprawiają, że pierniczki są miękkie. Po upieczeniu przechowuj je w szczelnym pojemniku.
  • Jeśli pierniki są twarde, włóż je do pojemnika z plasterkiem jabłka lub pomarańczy, co pomoże je zmiękczyć.

Pieczenie pierniczków to nie tylko sposób na uzyskanie pysznych świątecznych smakołyków, ale także doskonała okazja do spędzenia czasu z bliskimi. Wspólne przygotowanie ciasta, dekorowanie i próbowanie pysznych wypieków to chwile, które zostają w pamięci na długie lata. Warto zaangażować dzieci, które z pewnością będą zachwycone tworzeniem własnych, unikalnych wzorów na pierniczkach.

Poznaj też naszą listę bożonarodzeniowych wypieków i zainspiruj się przepisami!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu