Zupa ze świeżych pomidorów z prażonymi pestkami dyni, razowymi grzankami, świeżą bazylią oraz serem dojrzewającym

Składniki:

  • cebula,
  • 3 pomidory Jakość z Natury Carrefour,
  • 3 łyżki ryżu Terre d’Italia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 100 g sera dojrzewającego Reflets de France,
  • 100 ml białego wina,
  • litr bulionu warzywnego,
  • bazylia,
  • garść pestek dyni,
  • razowa bagietka.

 

Oliwę  podgrzewamy w garnku, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz ryż – wszystko podsmażamy przez kilka min. Wlewamy wino i dusimy na małym ogniu 2-3 min. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 min. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki kroimy w drobną kostkę. Połowę porcji blendujemy, a całość wraz z kawałkami przekładamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę bagietkę i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni.
Zupę podajemy z grzankami, pokrojonym w kosteczkę serem, podprażonymi pestkami dyni oraz świeżą bazylią.
Czas przygotowania: 30 min. Smacznego!

Do przygotowania doskonałej zupy przyda się nowy garnek Berghoff: Sprawdź naszą ofertę!