Zupa vichyssoise

Składniki:

  • 1/2 żółtej cebuli Jakość z Natury Carrefour pokrojonej w kostkę
  • 4 duże pory, tylko cienko pokrojone białe części
  • 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj por, białe wino i duś kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i duś kolejne kilka minut. Dopraw solą. Wlej bulion lub rosół tak, by pokrył warzywa. Gotuj na wolnym ogniu 20 min lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.

Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.