Włoskie ciasto Panforte na mące amarantusowej

Składniki:

  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej Terre d'Italia,
  • 120 g migdałów Carrefour,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 80 g suszonej figi,
  • 80 g suszonych daktyli,
  • 80 g mąki amarantusowej,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 180 ml miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • skórka starta z jednej pomarańczy,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • cukier puder do posypania,

Piekarnik nagrzewamy do 150° C. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy migdały, orzechy laskowe, drobno pokrojone suszone figi, pokrojone daktyle, skórkę startą z jednej pomarańczy, konfiturę pomarańczową, nasiona chia oraz kakao. Doprawiamy cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem oraz goździkami. Po chwili wsypujemy mąkę amarantusową, cukier trzcinowy i dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy do pieczenia, wygładzamy łyżką i pieczemy ok. 45 min. Po wyjęciu ciasto studzimy w formie, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Włoskie ciasto najlepiej upieczesz w nowym piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!