Włoskie arancini w sosie z pomidorów

Składniki:(ok. 8 kulek)

  • 200 g ryżu Terre d’Italia,
  • 100 g bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 3 suszone pomidory Carrefour,
  • 50 g zielonego groszku Carrefour,
  • 100 g sera,
Sos pomidorowy:
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 2 pomidory daktylowe,
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz


Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przesypujemy na tackę i zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie w miseczce mieszamy wodę z mąką, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.  Ser kroimy w kostkę. Suszone pomidory tniemy na mniejsze kawałki. W dłoni formujemy kulkę ryżu. Do środka wkładamy kawałek sera, drobno pokrojone suszone pomidory oraz kilka ziarenek groszku. Zamykamy kulkę i obtaczamy ją w mące z wodą, następnie z bułce tartej. Arancini smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy uprzednio sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż sos stanie się gesty i kremowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy świeżą bazylią.
Arancini podajemy z sosem ze świeżych pomidorów.
Czas przygotowania: 50 min.

Arancini można przygotować na patelni: Sprawdź naszą ofertę!