Wegańskie spaghetti tofu bolognesee

Składniki:

Mielone tofu:

  • 250 g naturalnego tofu,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka czosnku w proszku,
  • 4 łyżki sosu sojowego Carrefour,
  • łyżka oleju słonecznikowego BIO Carrefour,
  • pieprz,

Sos:

  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 ml bulionu warzywnego BIO Carrefou,
  • 500 ml passaty pomidorowe,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego BIO Carrefour,
  • 200 g makaronu spaghetti BIO Carrefour,
  • świeża bazylia,
  • 2 orzechy nerkowca.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C°. Do miski przekładamy odsączone tofu, rozgniatamy je widelcem, następnie doprawiamy papryką wędzoną oraz czosnkiem. Całość polewamy sosem sojowym i olejem słonecznikowym. Na koniec dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz, mieszamy i przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Tofu pieczemy przez ok. 15-20 min co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło.

W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy na bok.

Na patelnię z wysokim dnem wylewamy olej, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Podsmażamy przez kilka chwil, podlewając bulionem, by warzywa się nie przypaliły. Potem dokładamy drobno pokrojone: seler naciowy i marchewkę. Po kilku minutach wlewamy passatę oraz resztę bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i nieco się zredukuje. Pod koniec dodajemy usmażone tofu i dokładnie mieszamy. Makaron podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy świeżą bazylią oraz startymi orzechami nerkowca.

Patelnię z wysokim dnem znajdziesz tu