Wegańskie mini bezy z winogronami i kremem kokosowym

Składniki bezy:

  • 150 ml wody po ciecierzycy (z puszki ok. 400 g),
  • 200 g cukru pudru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka soku z cytryny,

Śmietanka kokosowa:

  • puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g),
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • kiść jasnych winogron.


Piekarnik nastawiamy na 130 stopni C°. Schłodzoną wodę po ciecierzycy przelewamy do naczynia i miksujemy, aż powstanie piana. Następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier puder, wciąż ubijając. Masa ma byś sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ponownie ubijamy.
Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy ok. 10 cm i wykładamy nim brytfankę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ubitej masy i formujemy beziki. Bezy pieczemy przez ok. godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do wysuszenia przy uchylonych drzwiczkach.

W międzyczasie ubijamy stałą część schłodzonego mleczka kokosowego z 3 łyżkami ksylitolu na gładki, puszysty krem, który odstawiamy do lodówki. Przed podaniem smarujemy bezy kremem oraz dekorujemy winogronami.

Czas przygotowania: 30 min + suszenie bezy.

Aby przygotować bezy potrzebujesz ubijaczki. Na szczęście znajdziesz ją na Carrefour.pl: Sprawdź naszą ofertę!