Wegańskie leczo z soczewicą

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
  • 3 pomidory,
  • pól cukinii,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • pół chili,
  • 250 ml gorącej wody,
  • tymianek,
  • 3 kromki razowego pieczywa.

W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy soczewicę i smażymy przez kolejne kilka minut. W następnej kolejności wsypujemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min, dodając w międzyczasie drobno pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Leczo jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z podpieczonymi na patelni kromkami razowego pieczywa.