Wegańska pizza na spodzie z kalafiora ze szparagami, cukinią i bazylią

Składniki:

  • kalafior,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • szczypta oregano,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • 7-8 szparagów,
  • pół cukinii,
  • świeża bazylia,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 min. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy na dwie części: jedną partię blendujemy na gładki mus, a drugą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą i odcedzamy nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką oraz dodajemy mąkę. Z powstałej masy formujemy okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10 min, aby się nieco podpiekło. Po wyjęciu smarujemy spód pizzy passatą pomidorową, układamy pokrojoną w plasterki cukinię, a na niej umyte szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końce). Całość polewamy łyżką oliwy i posypujemy solą. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 8-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Zrób wegańską pizzę w nowym piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!