Tort makowy z kremem czekoladowym

Składniki: 

Blaty:

  • 5 jajek ,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 12 dag maki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 20 dag masy makowej

Poncz:

  • pół szklanki wody,
  • 3 łyżki alkoholu

Krem:

  • 3 gorzkie czekolady,
  • 500 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywna piane, dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąkę, skrobie, proszek i mak. Połączyć z masa jajeczna i wymieszać. Piec w temperatur ze 180°C przez 45 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż na trzy blaty. Wymiesza c składniki na poncz. Nasączyć blaty. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Wlać schłodzoną czekoladę do śmietany i dalej ubijać. Przełożyć blaty kremem. Udekorować wedle uznania.