Tartaletki cytrynowe


Składniki:

ciasto:
300 g mąki
200 g masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

masło do wysmarowania i kasza manna  do wysypania formy

 

masa cytrynowa:

puszka słodzonego mleka skondensowanego

4 jajka

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn

do udekorowania:

¾ szklanki śmietany 36%

starta skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

masa:

Wymieszaj mleko z sokiem i żółtkami, aż masa zrobi się gęsta.

ciasto:

Mąkę i cukier przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Kiedy będzie gładkie, zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, tak żeby brzeg miał ok. 3 cm. Przykryj folią aluminiową, a na wierzch wysyp ziarenka ryżu lub grochu, by spód ciasta się nie zdeformował. Piecz 15 minut w temp. 1700C. Po tym czasie zdejmij folię z ziarnami i piecz jeszcze 5 minut w temp. 1900C.

Wylej masę na podpieczony spód i piecz 15 minut w temp. 1800C.

Po ostygnięciu wstaw do lodówki, a przed podaniem ubij śmietanę i udekoruj tartę skórką z cytryny.