Tarta z kremem budyniowym, galaretką winogronową i winogronami

Składniki:
Spód:

  • 230 g ciasteczek maślanych Reflets de France,
  • 110 g masła,
Masa budyniowa:
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Carrefour,
Galaretka z winogronami:
  • opakowanie galaretki winogronowej,
  • 350 ml wody,
  • 300 g winogron jasnych.


Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przekładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykamy i za pomocą wałka rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy ze sobą oba składniki, aż masa zacznie być klejąca. Wykładamy nią spód tarty i mocno ugniatamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Budyń oraz cukier rozpuszczamy w śmietance. Następnie dolewamy mleko. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie przelewamy go na ciasteczkowy spód i odstawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.
Galaretkę wsypujemy do 350 ml zagotowanej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aż nieco stężeje. W międzyczasie winogrona kroimy na połówki i dekorujemy nimi tartę. Następnie ciasto zalewamy lekko zgęstniałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.

Czas przygotowania: 50 min + chłodzenie.

Winogrona można podać w misie: Sprawdź naszą ofertę!