Tagliatelle ze szparagów i makaronu z kawałkami grillowanego pstrąga, pomidorkami i serem

Składniki:

  • świeży pstrąg Jakość z Natury Carrefour,
  • cytryna,
  • łyżka oliwy Carrefour,
  • 2 x ząbki czosnku,
  • zielona pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 150 g makaronu tagliatelle Reflets de France,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g Sera Reflets de France,
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy Carrefour,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

 

Pstrąga myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Do środka wkładamy zieloną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku oraz plasterki cytryn. Rybę grillujemy ok. 10 min z każdej strony. Po upieczeniu skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Gdy nieco przestygnie ściągamy skórę i rozdrabniamy pstrąga na mniejsze kawałki. Odkładamy na talerzyk.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na wstążki kształtem przypominające makaron tagliatelle.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy wstążki szparagów oraz połówki pomidorków i mieszamy 2-3 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem.  Po tym czasie dokładamy drobno pokrojony ser. Na koniec dodajemy wstążki makaronu tagliatelle  wraz z dwiema łyżkami wody z gotującego się makaronu. Całość mieszamy. W kolejnej czynności dodajemy kawałki uprzednio ugrillowanego pstrąga. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Przygotuj to danie na patelni grillowej Berlinger Haus: Sprawdź naszą ofertę!