Szczodraki

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej,
  • 2 jajka BIO Carrefour,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ główki białej kapusty,
  • 3 jabłka Jakość z Natury Carrefour,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 1 żółtko jajka BIO Carrefour,
  • sól, pieprz.

 

Mleko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy.

W kubeczku mieszamy drożdże z cukrem. Następnie dodajemy do nich pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Po około 5 minutach dodajemy rozpuszczone masło, wyrabiamy jeszcze około 4 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut, aby wyrosło.

W tym czasie drobno szatkujemy kapustę. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone jabłka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dolewamy pół szklanki wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, nadziewamy je farszem z kapusty i jabłek, zwijamy w dowolny kształt (mogą być bułeczki, rogaliki lub np. półksiężyce). Wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Przygotuj szczodraki w piekarniku Whirlpool: Sprawdź naszą ofertę!