Świąteczna sałatka śledziowa

Składniki:

  • 220 g płatów śledziowych,
  • jabłko,
  • cebula,
  • 50 g żółtego sera,
  • papryka konserwowa,
  • 2 łyżki groszku,
  • 3 szt. ogórków kiszonych,
  • kilka pieczarek konserwowych,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • jedno ugotowane jajko,
  • łyżka śmietany,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jeśli płaty śledziowe są z beczki, to zalewamy je zimna woda i moczymy ok. 30 minut, żeby nie były zbyt słone. Potem kroimy je w kostkę i wkładamy do miski. Jabłko, cebule, paprykę, pieczarki i ser kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski razem z groszkiem i ogórkami. Majonez i śmietanę łączymy ze sobą, doprawiamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy i dekorujemy pokrojonym w plasterki ugotowanym jajkiem.