Smaki lata

Nie ma lepszego sposobu na letnie orzeźwienie niż lody i świeże owoce. Dlatego na letni deser proponujemy owocowe i lodowe desery.

Gofry z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • drobno pokrojone truskawki,
  • cukier, cukier puder, czekolada
  • do smarowania, bita śmietana,
  • jagody, borówki

Sposób przyrządzenia:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a pozostałe składniki zmiksuj razem na gładką masę. Delikatnie mieszając, połącz zmiksowane ciasto i pianę z białek. Piecz w gofrownicy ok. 2-3 minuty.

Gofry podawaj udekorowane polewą skomponowaną samodzielnie z ulubionych składników.

Sałatka owocowa

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • 2 nektarynki
  • garść malin
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków mięty

Sposób przyrządzenia:

Owoce umyj, obierz, pokrój i delikatnie wymieszaj. Z jogurtu, cynamonu i miodu przygotuj polewę. Wrzuć owoce do salaterki, dodaj polewę i całość ozdób listkami mięty.

Domowe lody bakaliowe

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • garść rodzynek i posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i łyżką wody. Ubij śmietanę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Mieszaj delikatnie wszystkie składniki, dodając posiekane orzechy i namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Masę wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Co jakiś czas zamieszaj lody w trakcie zamrażania, żeby bakalie nie opadły na dno.