Śledzie pieczone w winie z czosnkiem i ziołami

Składniki:
  • 8 filetów śledziowych,
  • liść laurowy,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • łyżka musztardy angielskiej lub francuskiej,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • gałązek świeżego tymianku

 Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy i osuszamy. Posypujemy pieprzem i solą z obu stron, a następnie umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Dodajemy liść laurowy i tymianek. Musztardę mieszamy z winem i wlewamy do naczynia. Pieczemy 15 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmujemy liść i tymianek. Mieszamy posiekane czosnek i natkę. Posypujemy ryby i ponownie pieczemy jeszcze 5 minut.