Udka i skrzydełka z kurczaka w miodowej marynacie

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka Jakość z Natury Carrefour,
  • 3 skrzydełka kurczaka Jakość z Natury Carrefour.

Marynata:

  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 cm startego imbiru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka sosu sojowego Carrefour,
  • łyżka oliwy Carrefour.

Dodatki:

  • 3 kolby kukurydzy,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • łyżeczka masła.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Udka oraz skrzydełka z kurczaka myjemy. Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Mięso kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy kurczaka ok. 30 min, do zarumienienia. W międzyczasie w wysokim garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy. Wkładamy do niej kolby kukurydzy ( możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Kukurydzę gotujemy ok. 8-10 min. Przed podaniem solimy, smarujemy delikatnie masłem oraz posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Danie najlepiej przygotować w nowym mini piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!