Sernik dyniowy bez cukru na spodzie z daktyli

Składniki spód:

  • 13-14 świeżych daktyli,
  • 100 g migdałów,
  • 2 łyżki płatków owsianych.
Masa:
  • 250 g purée z dyni hokkaido,
  • 500 g twarogu Jakość z Jakości Natury,
  • masło Jakość z Jakości Natury,
  • 100 g czekolady gorzkiej BIO Carrefour,
  • 100 g ksylitolu,
  • 2 jajka BIO Carrefour,
  • budyń bezglutenowy,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dynię kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ją przez ok. 20 min, aż zmięknie. Następnie wydrążamy miąższ i blendujemy go na gładkie purée.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Migdały miksujemy, dodajemy daktyle, płatki owsiane i blendujemy na gładką pastę. Powstałą masą wykładamy spód formy.
Purée z dyni miksujemy z twarogiem. Dodajemy ksylitol, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz budyń. Całość miksujemy. Powstałą masę wylewamy na daktylowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60 min. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, zdejmujemy obręcz i zostawiamy ciasto do wystudzenia.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią sernik po ostudzeniu.

Czas przygotowania:  60 min (+ pieczenie dyni)

Sernik dyniowy upieczesz w tortownicy Florina Likoris: Sprawdź naszą ofertę!