Schabowe roladki

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g ziemniaków Jakość z Natury Carrefour,
  • 1 brokuł (ok. 500 g),
  • sok wyciśnięty z 3-4 mandarynek,
  • 3 łyżki miodu gryczanego lub wielokwiatowego Jakoś z Natury Carrefour,
  • sól, pieprz.

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu (jeszcze gorące) przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy na parze, następnie miksujemy go blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Schab kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy je tłuczkiem. Na desce rozkładamy obok siebie 4-5 plastrów boczku. Kładziemy na nie rozbity kawałek mięsa i zwijamy w rulon. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy w brytfance. W miseczce mieszamy sok z mandarynek i miód. Tak przygotowaną glazurą polewamy roladki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180-190° C i zapiekamy ok. 35 min.

Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy ze zmiksowanym brokułem. Wykładamy na talerz (przy użyciu rantu cukierniczego możemy uzyskać równy kształt "kopczyka"). Na wierzch wykładamy upieczone roladki, polewamy sokiem z mandarynek i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego!

Schabowe roladki przygotuj w nowej brytfannie: Sprawdź naszą ofertę!