Sałatka z krewetkami

Składniki:

• 250 g krewetek tygrysich
• 250 g świeżego szpinaku

• kilka listków sałaty
• ananas pokrojony w plasterki
• mała czerwona cebula
• świeża kolendra

• oliwa do smażenia

sos winegret:

• 45 ml soku pomarańczowego
• 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego
• pokrojona świeża czerwona papryczka chili

• 2 suszone papryczki chili, bez pestek
• łyżeczka startego imbiru
• łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki posiekanej kolendry


Sposób przygotowania:

sos:

Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki z oliwą. Tuż przed podaniem dodaj kolendrę.

krewetki:

Krewetki opłucz, osusz, ułóż na talerzu, posól, polej 3 łyżkami sosu i wymieszaj, odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę i włóż krewetki. Smaż po minucie z każdej strony. Następnie przełóż na talerze wyłożone szpinakiem, sałatą, plasterkiem ananasa i pokrojoną cebulą. Polej sosem z patelni i winegretem. Posyp kolendrą.