Rożki francuskie z jabłkami

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 jabłka,
  • Rodzynki (zmiękczone w gorącej wodzie),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • jajko,
  • 10 ml soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto dzielimy na kwadraty i na każdym kładziemy łyżkę jabłek. Każdy kawałek składamy w trójkąt, dociskając brzegi. Na wierzchu robimy nacięcia. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy 20 minut w piekarniku w temp. 220°C.