Rozgrzewająca zupa cebulowa

Rozgrzewająca zupa cebulowa – francuski specjał

Tania i łatwa do przygotowania potrawa, dla 4 osób.

Składniki:

  • 5 średnich cebul
  • 1 l bulionu (może być z kostek rosołowych)
  • 1/4 kostki masła lub 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml białego wina
  • kilka kromek bagietki lub chleba
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokrój w krążki, zeszklij na maśle w rondlu o grubym dnie, a następnie oprósz całość mąką. Smaż wszystko dalej jeszcze ok. 15 minut, następnie dodaj czosnek (pokrojony lub rozgnieciony i wino. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż wino zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodaj bulion i tymianek, po czym gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dla smaku przypraw solą i pieprzem. W międzyczasie posmarowane masłem i posypane startym serem kromki podpiecz w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Zupę przelej do miseczek, dodaj grzanki, posyp wszystko serem, zapiecz. I gotowe!