Ratatouille z filetem z kurczaka w amarantusowej panierce

Składniki:

Ratatouille:

  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • pomidor,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • łyżka octu balsamicznego Terre d’Italia,
  • łyżka oleju rzepakowego BIO Carrefour,
  • 300 ml bulionu warzywnego BIO Carrefour,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,

Kurczak:

  • filet z kurczak,
  • 4-5 łyżek amarantusa ekspandowanego,
  • łyżka oleju słonecznikowego BIO Carrefour.


Na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz bakłażana. Całość podsmażamy przez kilka chwil, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Małymi porcjami wlewamy bulion i dusimy warzywa przez ok. 20 min, aż zmiękną. Na koniec doprawiamy je ziołami prowansalskimi, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.

W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni C°. Filet z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w amarantusie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy go olejem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 min, do zarumienienia.

Ratatouille podajemy z porcją kurczaka.

Czas przygotowania: 50 min.

Patelnia do idealnego ratatouille czeka tu