Pełnoziarniste quesadillas ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • ok. 1/3 szklanki gorącej wody,
  • ok. 200 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • ok. 400 g świeżych liści szpinaku,
  • 2 łyżki oleju BIO Carrefour,
  • sól, pieprz,
  • pęczek natki pietruszki lub listków bazylii,
  • około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.

 

 

Mąki wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli, nasiona chia, a następnie gorącą wodę – powoli, cały czas mieszając ciasto. Zagniatamy je osiągając konsystencję ciasta na makaron, owijamy w folię i odkładamy na około 5-7 min. Następnie ciasto wałkujemy na duże (wielkości patelni) placki i smażymy na suchej patelni, po ok. 2 min z każdej strony.
W rondelku lub na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy, aż się zeszkli oraz dodajemy pokrojonego w kostkę, doprawionego solą i pieprzem kurczaka, smażymy ok. 4-5 min. Na koniec dodajemy liście szpinaku, podsmażamy jeszcze około 2-3 min i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz przekładamy na jeden pełnoziarnisty placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim. Dociskamy, a następnie przekładamy na patelnię (z niewielką ilością oleju) i podsmażamy po 1 min z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, kroimy na 4-6 części.
Jogurt mieszamy z posiekaną bazylią (lub natką pietruszki) i podajemy z quesadillas. Smacznego!

Quesadillas przygotujesz z pomocą nowej patelni:  Sprawdź naszą ofertę!