Pstrąg z grilla z masłem z musztardy francuskiej z pieczonymi ziemniaczkami i pesto bazyliowym

Składniki:

  • arkusz ciasta filo,
  • 150 g sera korycińskiego,
  • pęczek botwinki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • 50 g roztopionego masła.,

Pesto bazyliowe:

  • pęczek bazylii,
  • ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich lub laskowych,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • odrobina tartego parmezanu.

Rozpalamy grilla. Umytą bazylię przekładamy do blendera, dodajemy starty czosnek, orzechy, parmezan, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładkie pesto.

Ziemniaki myjemy, kroimy na grube plastry, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do miękkości przez ok. 10 min z każdej strony. Pstrąga myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem. Do środka wkładamy dwie łyżki powstałego pesto i grillujemy ok. 10 min z dwóch stron. Możemy skropić w trakcie oliwą.

W międzyczasie miękkie masło miksujemy z musztardą francuską oraz czosnkiem. Odstawiamy do lodówki i podajemy ze zgrillowanym pstrągiem oraz ziemniaczkami.

Pstrąga najlepiej wrzucić na nowy ruszt: Sprawdź naszą ofertę!